Nestali, ali zapamćeni: Čudni događaji iz prošlosti Olimpijskih igara

28.11.2021

13:30

0

Od zatezanja konopca do dvoboja i ski baleta

Nestali, ali zapamćeni: Čudni događaji iz prošlosti Olimpijskih igara
profimedia-0495896397 - Copyright Profimedia

Nigde i nikada kroz istoriju neobični i "šašavi" sportovi nisu dobili priliku da zablistaju kao na Olimpijadi.

Kroket

Možda ne i najuzbudljiviji sport svih vremena, kroket je bio revolucionaran na Olimpijskim igrama jer je bio prvi sport koji je dozvolio ženama da se takmiče. Pojavio se na samo jednoj Olimpijadi u Parizu 1900. i samo je jedan gledalac kupio kartu za gledanje ovog događaja.

Profimedia
 

Iako je kroket ubrzo odbačen nakon ove Olimpijade, ipak je prokrčio put ženama da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Umetnost i zanati

Likovna takmičenja su bila olimpijski „sport“ od 1912. do 1948. godine. Ukupno je 151 medalja dodeljena takmičarima u pet različitih kategorija — arhitekturi, književnosti, muzici, slikarstvu i vajanju.

 

 

Osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i modernih olimpijskih igara, Pjer de Kuberten, video je umetnička takmičenja kao suštinsku komponentu svoje olimpijske vizije. De Kuberten je smatrao da pravi olimpijac nije samo neko ko je atletski talentovan i umetnički vešt.

Dvoboji

Dvoboji pištoljem praktikovani su tokom Olimpijskih igara 1906. i 1908. godine. Muški takmičari bi pucali iz pištolja u gipsane lutke sa udaljenosti od 20 i 30 metara.

Događaj je obnovljen na Olimpijskim igrama 1908. održanim u Londonu. Tokom ove Olimpijade, takmičari su pucali jedni na druge, a ne u lutku, naravno uz sve bezbednosne mere. Nosili su tešku odeću i metalne maske sa zaštitnim naočarima da bi se zaštitili, a pištolji su modifikovani sa štitnikom za ruke kako bi zaštitili prste. Tokom ovog takmičenja korišćen je metak od voska.

 

 

Posle Olimpijskih igara 1908. ovaj "sport" je odbačen. Zanimljivo je da je anketa u Australiji koja je održana pre Olimpijskih igara 2000. u Sidneju pokazala da je 32% ispitanika želelo da vidi oživljavanje dvoboja na Olimpijskim igrama.

Jednoručno dizanje tegova

Ako ste hteli da dokažete da ste bili snagator na početku dvadesetog veka, trebalo je da učestvujete u takmičenju u dizanju tegova jednom rukom na Olimpijskim igrama. Jednoručno dizanje tegova bilo je događaj na Olimpijskim igrama 1896, 1904. i 1906. godine.

 

 

Samo jednoj ruci je bilo dozvoljeno da podigne tegove. Sudije su ocenjivale svaki pokušaj, a pobednik je na kraju određivan kombinovanim rezultatom obe ruke. Svakom takmičaru bilo je dozvoljeno tri pokušaja.

Ski balet

Ski balet se pojavio kao demonstrativni sport tokom Olimpijskih igara u Kalgariju (1988) i Olimpijskih igara u Albertvilu (1992). Događaj je baš kako zvuči – balet, ali na skijama.

 

 

Sportisti bi izvodili pokrete uz muziku u trajanju od 90 sekundi, uključujući okretanje, skokove i piruete. Nažalost, do 2000. godine ovaj sport je skoro u potpunosti nestao, pišu thevintagenews.com.

Penjanje po kanapu

Događaj se pojavio na prvoj modernoj Olimpijadi 1896. i ostao je na spisku nakon Olimpijskih igara 1932. u Los Anđelesu.

 

 

Ultimativni test snage gornjeg dela tela, takmičari u penjanju po konopcu jurili su do vrha užeta u najkraćem mogućem vremenu. Takmičarima je bilo dozvoljeno da koriste samo ruke da bi se popeli uz konopac. Na Olimpijskim igrama 1896. konopac je bio dugačak 14 metara, ali je kasnije skraćen na 8 metara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike