Leteći đavoli! Preskakanje beba, bizarna tradicija koja opstaje 400 godina

16.10.2021

14:00

0

Veruje se da svako dete koje ne prođe kroz ovaj proces živi život u senci zla

Leteći đavoli! Preskakanje beba, bizarna tradicija koja opstaje 400 godina
profimedia-0199549669 - Copyright Profimedia

Svake godine tokom juna meseca, špansko selo Kastriljo de Mursija u blizini Burgosa održava svoj tradicionalni Festival preskakanja beba u okviru proslave Korpus Kristi. Tokom tog čina, poznatog kao El Kolačo, muškarci obučeni u đavola preskaču bebe rođene tokom prethodnih dvanaest meseci.

"Preskakanje beba" se u ovom selu održava svake godine, a primarni cilj ove neobične tradicije je slavljenje katoličkog praznika koji je poznat pod nazivom Svetkovina presvetlog tela i krvi Hristove.

Iako nema zapisa o tome kada je organizovan prvi festival, istoričari veruju da se to događalo svake godine još od 1600 -ih godina.

Profimedia
 

Festival traje nedelju dana, a završava se neobičnim činom – muškarci koji simbolizuju Đavola, odeveni u crveno-žutu odeću, na ulici preskaču bebe koje su položene na dušeke. Da bi bebe učestvovale u ovom neobičnom događaju, neophodno je da su rođene u proteklih dvanaest meseci.

Veruje se da ovaj neobičan čin čisti novorođenčad od grehova za koji hrišćani veruju da sva ljudska bića nose kao rezultat Adamove i Evine neposlušnosti prema Bogu u rajskom vrtu.

Profimedia
 

Iako nema izveštaja o eventualnim povredama koje su izazvali „leteći đavoli“, sveštenstvo Katoličke crkve ne podržava tu čudnu praksu, a papa Benedikt je otišao toliko daleko da je zatražio od španskog naroda da se distancira od rituala. Međutim, preskakanje beba upkos svemu nastavlja da se održava svake godine.

Ovaj praznik koji se slavi od 17. veka zasniva se na verovanju se da svako dete koje ne prođe kroz ovaj proces živi život u senci zla.

Turisti koji se slučajno nađu u selu tokom ovog dešavanja najčešće reaguju veoma uznemireno kada vide da neko preskače uplakane bebe koje leže na dušecima. 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike