Ni posle 400 godina mu ne daju mira! Brojni su mitovi o životu i delu velikog pisca: Da li je Šekspir mrzeo svoju ženu?

24.04.2021

16:00 >> 02:22

0

Autor: A.G.

Profesorka sa Univerziteta u Džordžtaunu Leni Orlin razotkriva

Ni posle 400 godina mu ne daju mira! Brojni su mitovi o životu i delu velikog pisca: Da li je Šekspir mrzeo svoju ženu?
Profimedia

Vilijama Šekspira proslavljenog dramskog pisca i njegovu bogatu zaostavštinu, prate brojne teorije zavere.

ŠEKSPIROVI SONETI SU POSVEĆENI MUŠKARCU

Profesorka sa Univerziteta u Džordžtaunu Leni Orlin pojasnila je ovaj mit koji je digao veliku prašinu kada je objavljen. Objasnila je da je Šekspir pisao i za muškarce i za žene. U tome se i ogledao njegov veliki talenat. On je svojom maštom umeo da oživi različite likove.

– Šekspir je ponekad posvećivao pesme mladim muškarcima, a nekad mladim ženama. No, iako je teško ustanoviti ko su ljudi kojima se obraćao, nema razloga da se veruje da su oni zaista i postojali, kaže Orlin.

Vikipedija

ŠEKSPIR JE MRZEO SVOJU ŽENU EN HATAVEJ

Razlog što je ovo mišljenje dominiralo u 19.veku jeste Šekspirov testament u kojem je En pomenuta samo jednom i to na pogrdan način – “second best bed”.

Prema tumačenju profesorke Orlin, takav izraz je bio uobičajen za to doba i dosta se koristio u pisanju testamenata. Nije bio pogrdan. Verovatno je značilo da je taj komad nameštaja bio od posebnog značaja za nju.

Pobornici teorije o mržnji prema En dodaju da je to ujedno i jedina stvar koju joj je Šekspir ostavio, ali Orlinova dodaje:

– En je po zakonu imala pravo na trećinu njegove imovine, koju je i dobila posle Šekspirove smrti, te je bila vrlo dobro zbrinuta, sa čime je pisac naravno bio upoznat.

Pixabay

ŠEKSPIR JE BIO NEOBRAZOVAN

Njegovo rođenje u provinciji jeste doprinelo ovom mitu. Iako je pohađao školu u rodnom Stratfordu koju su pohađala deca uglednih trgovaca Šekspir nije nastavio dalje školovanje. Međutim, Orlinova kaže da to nikako ne znači da on nije stekao klasično obrazovanje.

– U to doba čak je i osnovno obrazovanje bilo na latinskom i baziralo se na vrlo strogim pravilima.

Profimedia

ŠEKSPIR NIJE AUTOR SVOJIH DELA

Ovu teoriju je lansirala Amerikanka Delia Bakon. Ona je označila filozofa ser Frensisa Bekona kao autora većine Šekspirovih tekstova.

Iako je uspela da uzdrma književnu javnost, teorija nije dugo živela, jer postoji još oko 80 kandidata, potencijalnih autora Šekspirovih dela, među kojima je i kraljica Elizabeta I. Još jedna od pretpostavki zbog kojih je nekome uopšte palo na pamet da razmatra autentičnost Šekspirovih dela jeste i njihov kontinuirani kvalitet koji tera ljude da i posle 400 godina čitaju i izvode njegova dela, piše nationalgeographic.rs.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam