Onsen - Zdrava navika zadovoljnih ljudi: Mesta za meditaciju, lagano druženje i stroge propise

25.06.2022

18:30

0

Autor: A.G.

Japan je dom mnogih vulkana, zbog čega postoji više od 20.000 onsen objekata koji se nalaze širom zemlje

Onsen - Zdrava navika zadovoljnih ljudi: Mesta za meditaciju, lagano druženje i stroge propise
profimedia-0038889888 - Copyright Profimedia

Istraživanja pokazuju da Japanci žive zdraviji i kvalitetniji život zbog jedne jednostavne navike: skoro 80% svih stanovnika zemlje izlazećeg sunca redovno se brčka u toploj kupki.

27.000 prirodnih toplih izvora koliko ih Japan ima, u drevnim vremenima pružali su gotovo svima pristup toploj vodi i ustanovili kupanje kao važan deo nacionalne kulture. Religija je takođe igrala svoju ulogu, sa mnogim hramovima koji pružaju prostore za kupanje za lokalno stanovništvo kao oblik dobročinstva.

Danas svako može da doživi ovaj deo japanske kulture uranjanjem u onsen (vruće izvore) i javna kupatila.

Profimedia
 

Kupatila sa toplim izvorima ili onsen su suštinski delovi japanske kulture kupanja. Japanski onsen prirodno sadrži do 19 različitih minerala kao što su kalcijum, natrijum bikarbonat, sumpor i gvožđe. Tokom termalne kupke, ovi minerali se apsorbuju kroz kožu. Ovo ne samo da poboljšava cirkulaciju i protok kiseonika, već pruža i mnoge zdravstvene prednosti.

Profimedia
 

Japan je dom mnogih vulkana, zbog čega postoji više od 20.000 onsen objekata koji se nalaze širom zemlje. Iako u Tokiju ima onsena, ako se uputite u ruralnija područja, otkrićete mnogo više onsena, kao i onsen gradove u kojima su tradicionalne japanske gostionice okupljene u izobilju.

Jedan od načina da uživate u toplim izvorima je onsen putovanje. Ovo uključuje boravak u hotelu sa toplim izvorima, jedenje ukusne hrane i zabavu u okolnim oblastima za razgledanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Onsen Japan (@onsenjapan)

Onsen, međutim, nisu vodeni parkovi. To su mesta za mirnu meditaciju, lagano druženje i propise. Kao i skoro sve ostalo u Japanu, postoje stroga onsen pravila koja se moraju poštovati prilikom posete.

Dakle, pre nego što se skinete i zaronite u bazen pun vulkanski zagrejane izvorske vode, vodite računa o često neizrečenom onsen bontonu i protokolu, jer poslednja stvar koju želite je da budete izbačeni baš kada ste počeli da se opuštate.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Onsen Japan (@onsenjapan)

Pre ulaska u onsen pre svega se okupajte. Ulazak sa prljavštinom ili znojem po telu je neprihvatljivo i predstavlja osnov za zabranu ulaska u vodu.

Drugo, morate biti potpuno goli. Ne postoji način zaobići ovo pravilo. U Japanu se odeća generalno smatra zaprljanom i nikada, nikada, ne bi trebalo da se unosi u onsen.

Prilično je zabranjeno zaroniti glavu pod vodu u onsenu - i to sa dobrim razlogom. Niko ne želi da klice iz usta "plivaju" u okruženju u kojem bakterije napreduju.

Tetovaže u onsenu spadaju pod veliko NE u zemlji u kojoj većina ljudi još uvek povezuje tetovaže sa japanskom mafijom, Jakuzama. Neki onseni u Tokiju su posebno usmereni na strance i stoga su popustljiviji kada su u pitanju tetovaže, ali ih je malo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike