Japanski kafić za pisce koji su u stvaralačkoj krizi: Pisanje uz pritisak i zabranu odlaska dok se posao ne završi

02.05.2022

14:07

0

Autor: A.G.

Vlasnik kafića se nada da će čvrsta pravila pomoći ljudima da se fokusiraju

Japanski kafić za pisce koji su u stvaralačkoj krizi: Pisanje uz pritisak i zabranu odlaska dok se posao ne završi
cafe-g09a8778b5_1280 - Copyright Pixabay

Japanski kafić u Tokiju razvio je jedinstveno rešenje kako bi sprečio pisce da odustanu od pisanja i to tako što angažuje osoblje koje ima zadatak da motri na mušterije da li rade svoj posao, odnosno da li pišu.

„Kafe za pisanje rukopisa“ ima 10 mesta za umetnike, pisce i urednike koji žele da se opuste uz neograničenu količinu kafe i čaja.

Vlasnik Takuia Kavai i sam pisac, rekao je da se nada da će stroga pravila pomoći ljudima da se fokusiraju.

Kafić je postao viralan na društvenim mrežama i ljudi kažu da su pravila zastrašujuća ili da se osećaju kao da ih neko posmatra.

Osim što beleže vreme provedeno u kafiću i vreme izlaska iz njega, klijenti takođe moraju da kažu osoblju kafića da li žele da pišu pod blagim, redovnim ili teškim režimom rada.

Osoblje kafića zatim prilagođava intenzitet svoje usluge praćenja na osnovu onoga što kupci biraju, navodi Rojters.

Kupci blagog režima će dobiti nežnu proveru da li je zadatak završen. Kupci u redovnom režimu će dobiti podsticanje na sat, a oni koji žele da rade pod intenzivnijim pritiskom mogu da se odluče za „tvrđi“ način rada, koji uključuje člana osoblja koji stalno dežura i posmatra ih kako rade.

Prema jednom od pravila kafića, mušterije ne smeju da napuštaju kafić dok ne ostvare svoje radne ciljeve. Da bi ih dodatno motivisao, kafić ima i tablu na kojoj su navedena imena svih koji su otišli ​​a da nisu obavili zadatke za taj dan.

Vlasnik je takođe rekao da dozvoljava klijentima da produže svoje radno vreme nakon zatvaranja lokala sve dok plaćaju troškove kafića od približno 1 dolar za prvih 30 minuta i 2,34 dolara za svaki sat nakon toga.

Blogerka Emiko Sasaki rekla je Rojtersu da joj je kafić omogućio da neometano radi posao umesto da je ometaju društvene mreže i telefon.

 - "Dobro je biti u mogućnosti da se koncentrišeš na pisanje“, rekla je, dovršavajući svoj cilj od tri članka na blogu za tri sata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike