Mačke - nezvanični simbol Sankt Peterburga: Smeju u kafiće i muzeje, a neke imaju i radne knjižice

16.06.2022

09:00

0

Autor: A.G.

Štite umetniča dela od glodara

Mačke - nezvanični simbol Sankt Peterburga: Smeju u kafiće i muzeje, a neke imaju i radne knjižice
profimedia-0049110417 - Copyright Profimedia

Istorija mačaka u Sankt Peterburgu seže u osamnaesti vek, kada je Petar Veliki naredio da građani imaju mačke u štalama, radi njihove zaštite i zastrašivanja miševa i pacova. Njegova ćerka Elizabeta je naredila da se iz Kazanja doveze „najboljih i najvećih trideset mačaka, pogodnih za hvatanje miševa” radi zaštite od glodara u njenoj rezidenciji, Zimskom dvorcu.

Iako njena ćerka Katarina Velika nije volela mačke, tolerisala ih je, posebno ruske plavo-bele angorske mačke, kao „čuvare galerija slika“. I svi ruski monarsi kasnije su držali mačke u kraljevskoj rezidenciji.

Tradicija se nastavlja i ​​danas. U Ermitažu živi pedeset mačaka. Svaki ima ime, kao što su Gogen, Van Gog i Hemingvej, čak i Hilari i Tramp!

U ovom gradu mačke slobodno šetaju ulicama, ulaze u kafiće u kojima ravnopravno sede na stolicama uz ljude.

Brojni stanovnici imaju mačke kao kućne ljubimce, a mace koje nemaju tu sreću da imaju svog vlasnika slobodno se muvaju ulicama i stanovnici ih redovno hrane i maze. Na pojedinim mestima u gradu čak su postavljeni saobraćajni znakovi koji vozače upozoravaju da je u okolini puno mačaka i da pripaze u vožnji!

Profimedia
 

Najpoznatije mačke u gradu ipak su one u čuvenom muzeju Ermitaž. Tamo su one, naime, “zaposlene” kao čuvari umetničkih dela od glodara. One uživaju zaista poseban status, dobro ih hrane i imaju redovnu veterinarsku negu.

Osoblje muzeja svaku mačku zna po imenu, a daju im i posebne nadimke koji su u skladu s njihovim karakterom. Zajednica mačjih čuvara podeljena je u slojeve: aristokratija, srednji sloj i niži sloj, a svaka grupa je zadužena za određeni deo zgrade.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike