Dva dana zatvora ako bacate limenke nedeljom! Najčudnija pravila u Švajcarskoj

28.04.2022

17:35

0

Autor: 24sedam

U ovoj bogatoj zemlji ne smete ni pomisliti da zalupite vrata automobila posle 22 časa

Dva dana zatvora ako bacate limenke nedeljom! Najčudnija pravila u Švajcarskoj
Pixabay

Svaka zemlja ima svoje kulturne i pravne neobičnosti, Švajcarci imaju mnogo više od ukusne čokolade u rukavu, a mentalitet ove luksuzne i neutralne zemlje je potpuno drugačji od ostalih nacija.

Pixabay
 

Budite tihi

Znate one komšije čije su kosilice u punoj opremi pre nego što petao zapeva nedeljom. To nije problem u Švajcarskoj jer se zbog jake buke smatra prekršajem košenje travnjaka  nedeljom. U skladu sa pritužbama na buku, nemojte ni pomišljati da zalupite vratima automobila posle 22:00 sata ili ćete možda završiti sa više od zajedljivih pogleda. Nedelja takođe nije pravi dan za pranje automobila ili veša da se osuši, što se po švajcarskim standardima smatra veoma uvredljivim i bezobzirnim.

Pixabay
 

Dve životinje

Švajcarski kodeks o pravima životinja je prilično strog, posebno u pogledu društvenih vrsta. Zaboravite da držite samo jednog hrčka kao kućnog ljubimca, ako ćete imati jednog od ovih društvenih glodara u Švajcarskoj, morate imati dva. Švajcarski zakon ne dozvoljava vlasnicima da zadrže samo jedan, a ako niste sigurni gde da nađete partnera za svog krznenog prijatelja, to je takođe lako. Recite da je pratilac vašeg zamorca umro i da ne možete da se naterate da nabavite novog, samo pozovite Prisku Kung, čija usluga spaja tugujuće i usamljene zamorce sa idealnim parovima.U Švajcarskoj je takođe nezakonito baciti zlatnu ribicu u toalet, pa ako treba da se rešite svog ljuskavog prijatelja, budite diskretni.
 

Pixabay
 

Čokolada je ozbiljan posao

To nije samo stereotip. Čokolada je zaista najveći izvoz Švajcarske. U Bernu se svake godine proizvodi oko sedam miliona trouglastih komada Toblerona. Štaviše, zapravo su stvorili jestivu zlatnu čokoladu!

Pixabay
 

Izazivam te

Švajcarska praktikuje direktnu demokratiju, jedina zemlja koja to radi, pa njeni građani imaju više moći nego u predstavničkim demokratijama. Ako građani mogu da obezbede 50.000 ili više potpisa protiv zakona usvojenog u švajcarskom parlamentu u roku od 100 dana, oni mogu uspešno da osporavaju taj zakon. Koristeći pravilo većine, birači odlučuju da li će odbiti ili prihvatiti zakon na osnovu nacionalnog glasanja, čiji su rezultati određeni brojem glasova za ili protiv.

Pixabay

 

 

Krava za magični sir

Švajcarci svoj sir shvataju veoma ozbiljno. Davanje krave u zakup restoranima je uobičajeno za švajcarske farmere, jer to nije samo legalno, već sav sir koji se nabavi od kravljeg mleka može da zadrži zakupac. Iako su privatni aranžmani o lizingu retki, neki se ipak odlučuju na to, radije stvarajući sireve koji više odgovaraju njihovom podneblju od onih koji se nalaze u prodavnicama

Pixabay
 

Nama odlaska u toalet posle 22 sata

Ako treba da koristite švajcarski toalet posle 22 sata, mižete uraditi to samo jednom ispiranje nije dozvoljeno nakon tog vremena. Do ovoga je došlo zbog zakona o zakupcima koji nalažu stanarima da budu pažljivi prema svojim susedima. U novije vreme, poboljšana izolacija i moderna građevinska praksa pomogla je da se manje-više napusti potreba za ovakvim pravilima. Što se tiče muškaraca napolju, obavljanje nužde dok stojite posle 22 sata takođe se smatra prekršajem.

Pixabay
 

Molimo reciklirajte, ali ne nedeljom

Švajcarci imaju visoku stopu reciklaže, što je za svaku pohvalu. Međutim, samo nemojte nedeljom bacati  limenke u javne kante. Žena u Cirihu uhvaćena je u izvršenju ovog krivičnog dela i ponuđena joj je izbor između novčane kazne ili dve noći u zatvoru.

BONUS VIDEO:

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi