Tajni kodovi i sedenje na bezbednom odstojanju! Zabavljanje puno strogih pravila i zabrana

25.03.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Od današnjeg poimanja ljubavi ni traga

Tajni kodovi i sedenje na bezbednom odstojanju! Zabavljanje puno strogih pravila i zabrana
profimedia-0116683779 - Copyright Profimedia

Ljubav i brak su tokom vekova pretrpeli značajne promene, a 18. vek je jedan od najfascinantnijih perioda u istoriji kada su muško-ženski odnosi u pitanju.

Ljudi su morali da komuniciraju tajnim šiframa

Tako su se, na primer, u 17. veku u Francuskoj pojavile takozvane mušice – kozmetički proizvod u obliku mladeža koji se lepio za određeni deo tela. Do 18. veka, ova praksa se proširila širom Evrope i postojala je čak do 19. veka.

To nije bio samo ukras već nešto poput alata za flertovanje. Tako, na primer, ako bi žena htela da pokaže da je zainteresovana za muškarca nalepila bi muvu u ugao usana. Ovo je samo mali deo kodova koje su dame tog vremena koristile. Teškoća je bila u tome što su dame često lepile po nekoliko mušica po licu te je udvaračima bilo teško da razumeju da li dama zaista pokazuje iskrena osećanja ili se šali.

Profimedia
 

Parovi su morali da sede daleko jedno od drugog i da koriste posebne uređaje za razgovor

U nekim zemljama, na primer, u SAD 18. veka, vladala su jaka puritanska raspoloženja, a momak i devojka su mogli da komuniciraju kroz specijalnu cev dugačku nekoliko metara kako bi tela držala na odstojanju jedno od drugog plašeći se bilo kakvog ispoljavanja strasti.

Postojala su stroga pravila koja su se morala striktno poštovati

Zabavljanje između momka i devojke u to vreme nije bilo privatna stvar. Neudata žena mlađa od 30 godina nije mogla da bude u prisustvu muškarca bez pratnje, obično služavke. Osim toga, svako pojavljivanje dame u društvu gospodina koji joj nije bio verenik ili muž odmah je privlačilo poglede drugih, a već sledećeg dana mogla bi da bude označena kao „devojka lošeg morala“. Ali nemojte misliti da su momci bili slobodniji od devojaka jer su ih često pratili i pratioci da ne bi učinili neku „drskost“, na primer, poljubac u obraz na prvom sastanku.

Sasvim očekivano, momku i devojci bilo je zabranjeno da se dodiruju, osim za ples ili kada je dami potrebna pomoć, na primer, da savlada prepreku na putu. U svim ostalim slučajevima, čak i dodirivanje bilo je nedopustivo.

Profimedia
 

Da bi se pripremili za sastanak, parovi su morali da stave opasnu šminku

Šminkali su se svi, bila je to prosto norma za 17-18 vek u plemićkoj sredini. A šminka koja je nanošena u debelom sloju specijalno za izlaske nije imala nikakve veze sa onim što se danas koristi.

Mladi su izbeljivali kožu krečom od mešavine sirćeta, olova i drugih opasnih sastojaka koji su nanosili u debelom sloju.

Profimedia
 

Biranje devojke za sastanak je bilo kao aukcija

Sastanci se u klasicima opisuju kao lagani i romantični, ali najčešće nisu bili ni jedno ni drugo. Često su izlasci planirani do najsitnijih detalja, a izbor je prepušten samo muškarcu. Govoreći o plemićkim porodicama, za muškarce je biranje sa kim će ići na sastanak, ako ih ima, bilo kao listanje kandidata na Tinderu. Izabrao je najpogodnije, njihovi roditelji su se međusobno dogovorili, nakon čega je određen datum.

Kao što razumete, nije bilo govora ni o kakvim osećanjima, osim možda o želji da se lepota pogleda bliže. U stvari, muškarci tog vremena birali su ženu na isti način na koji kupujete namirnice u prodavnici.

Naravno, za devojku, ovaj izbor je bio nesporan. Samo u retkim slučajevima iu veoma plemenitim porodicama dama je mogla da odbije da upozna gospodina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike