Danas poznat kao grad greha, a nekada bio prestonica razvoda

10.03.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Dok su u drugim državama SAD zakoni terali parove na godinu dana čekanja nakon predaje papira za razvod, u Las Vegasu je rok skraćen na šest nedelja

Danas poznat kao grad greha, a nekada bio prestonica razvoda
Las Vegas - Copyright Profimedia

Venčati se u Las Vegasu samo je jedna od bezbroj stvari koje možete u „gradu greha“. Bilo da je reč o romantičnoj svadbi ili pijanom utrčavanju u kapelicu, nemojte se zavaravati, brak sklopljen ovde pravi je kao i bilo koji drugi.

Ali ne tako davno Las Vegas je imao potpuno suprotne konotacije. Bilo je to mesto u koje biste došli po brzi razvod.

Kada su tridesetih godina SAD upale u veliku krizu poznatu kao Velika depresija, vlasti savezne države Nevade donele su mere koje su trebale da pomognu u oporavku i koje su od tada sasvim običnog grada napravile spektakl kakav danas poznajemo.

Profimedia
 

Da bi namamile radnike koji su tada radili na Hooverovoj brani i navele ih na trošenje novca u gradu, vlasti su legalizovale kocku. Već deceniju kasnije ovde će se sjatiti hrpa bogatih mafijaša i niknuće pravo kockarsko carstvo.

Druga mera je bila olakšavanje procesa razvoda. Dok su u drugim državama zakoni terali parove na godinu dana čekanja nakon predaje papira za razvod, u Las Vegasu je rok skraćen na šest nedelja i u tom periodu morali ste boraviti u Nevadi, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Isto tako, dok je u ostatku SAD razvod bilo moguće zatražiti samo ako bi vas partner varao ili ostavio i samo ako ste za to imali dokaz, u Vegasu su uveli još devet povoda, među kojima je bilo i „psihičko mučenje“.

Za pridošlice željne razvoda otvoreni su tzv. rančevi za razvod, na kojima su mogli odmarati tih šest nedelja koliko je bilo potrebno da se proces okonča. Bila je to prava oaza sreće sa jezerima za plivanje, konjima za jahanje, restoranima…

Kako su muškarci obično radili a uveče bili u kockarnicama, žene su bile te koje su koristile ove tretmane za dušu i telo. Grad Reno postao je tako „prestonica razvoda“, a među slavnim gostima koji su tu dolazili našla se i Liz Tejlor.

Profimedia
 

Turizam utemeljen na bračnim razvodima je cvetao. U nešto manje od četiri decenije ovde je ostvareno čak 325.000 razvoda.

Tako je barem bilo do sedamdesetih, kada je guverner Kalifornije i budući predsednik SAD Ronald Regan odobrio razvode bez posebnog „osnova“ – sama želja da se razvedete sada je bila dovoljna. Ostale zemlje krenule su istim putem i tako se s vremenom otklonila stigma s ideje razvoda. To je značilo i kraj zlatne ere razvoda u Nevadi, a Las Vegas se od tada okrenuo kocki.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike