Da li ste znali da koristimo samo 10 odsto mozga? Ovo su najbolje vežbe za poboljšanje njegovog potencijala!

25.02.2022

10:16

0

Različite studije su razotkrile mit da koristimo samo 10 odsto mozga, pa je sasvim izvesno da je u pitanju fikcija zasnovana na pretpostavkama.

Da li ste znali da koristimo samo 10 odsto mozga? Ovo su najbolje vežbe za poboljšanje njegovog potencijala!
Copyright Pixabay

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da je u pitanju samo mit, a nurolozi  ističu da je veći deo mozga uvek aktivan.

Pixabay
 

Tako je i tokom snimanja mozga, funkcionalnom magnetnom rezonancom utvrđeno da postoje aktivnosti u mozgu i dok osoba obavlja različite zadatke. Koristeći ovu metodu istraživači pokazuju da je većina mozga u upotrebi gotovo neprekidno, čak i tokom sna, ali i kada izvodimo vrlo jednostavne radnje.Procenat mozga koji se koristi u bilo kom trenutku varira od osobe do osobe, a zavisi od toga šta osoba radi ili o čemu razmišlja.

Odakle mit o 10 odsto?

Nije jasno kako je ovaj mit počeo, ali postoji nekoliko mogućih izvora. Među naučnicima postoji uverenje da neuroni čine 10 odsto moždanih ćelija, pa je možda ovaj podatak doprineo mitu o 10 odsto.

Pixabay
 

Poboljšanje funkcije mozga

Kao i na svaki drugi organ, na mozak utiču način života, ishrana i količina vežbanja. Da bi poboljšali zdravlje i funkciju mozga, potrebno je da se hranite pravilno i da budete mentalno aktivni, gde razvijamo mozak vezenje,pletenje,heklanje,igranje šaka su najbolje vezbe za pobokjšanje funkcije mozaga.

Ishrana za mozak

Orašasti plodovi su bogati omega masnim kiselinama i antioksidansima, što ih čini korisnim za zdravlje mozga. Takođe, voće i povrće sa tamnom korom je dobro za zdravlje mozga – spanać, brokoli, borovnice, crvene paprike, krompir. Za mozak dobra hrana su i losos, skuša i tunjevina.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Vežba redovno

Redovno vežbanje takođe smanjuje rizik od zdravstvenih problema koji mogu dovesti do demencije, a brzo hodanje 30 minuta dnevno dovoljno je da se smanji rizik od opadanja funkcije mozga. Takođe, možete da vozite bicikl, džogirate, plivate.

Neka mozak bude aktivan

Što više koristite mozak, to bolje postaju njegove mentalne funkcije. Iz tog razloga, vežbe za trening mozga su dobar način za održavanje opšteg zdravlja mozga.
Nedavna studija koja je obuhvatila istraživanje duže od 10 godina pokazala je da ljudi koji su koristili vežbe za vežbanje mozga smanjuju rizik od demencije za 29 procenata.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: politika.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike