Nestvarno otkriće u Kairu: Poznato kako je izgledao mumificirani faraon - "odmotano" telo staro 3.500 godina (VIDEO)

28.12.2021

22:49

0

Njegovo mumificirano telo je otkriveno 1881. godine na lokalitetu u Luksoru gde su sakrivene mumije kraljeva i plemića, a trenutno se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu

Nestvarno otkriće u Kairu: Poznato kako je izgledao mumificirani faraon - "odmotano" telo staro 3.500 godina (VIDEO)
Screenshot_2 - Copyright Printscreen / Youtube

Naučnici iz Kaira digitalno su "odmotali" 3.500 godina staro mumificirano telo egipatskog faraona Amenhotepa I i tako otkrili vrlo interesantne detalje o njemu.

Kako navodi Sahar Salem, radiolog koja je učestvovala u otkrivanju mumije, podaci do kojih su istraživači došli govore da je faraon imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu. Ona je posebno naglasila da je oduševljena činjenicom da je pri “odmotavanju” otkrila da faraon i posle 3.500 godina ima zapanjujući dobro očuvane zube.

Osim činjenice da je njegovo telo dobro očuvano posle toliko vremena, otkriven je i raskošan nakit s kojim je faraon sahranjen, a naučnici do sada nisu otvarali i odmotavali ovu mumiju, sa cvetnim vencima i zanimljivom drvenom maskom za lice, kako ne bi oštetili ukrase.

Njegovo mumificirano telo je otkriveno 1881. godine na lokalitetu u Luksoru gde su sakrivene mumije kraljeva i plemića, a trenutno se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike