U centru Osla ulice pripadaju isključivo pešacima i biciklistima

13.01.2021

14:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Iz glavnih gradskih ulica su proterani automobili u cilju smanjenja emisije štetnih gasova

Pixabay

Početkom devedesetih godina u Oslu su se pojavile prve najave o promeni infrastrukture glavnih ulica. Kako je bilo procenjeno da će do 2040. godine za 30 odsto da poraste broj stanovnika, Norveška je počela da brine o emisiji štetnih gasova.

U 2016. godini sprovedena je klimatska i energetska strategija čiji je cilj smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u Oslu za 50 odsto do 2022. i dostizanje neto nultih emisija do 2050. godine. Jedno od rešenja je bilo da se napravi centar grada bez automobila.

Pixabay

Godinu za godinom, od te početne ideje, sada je na ulicama glavnog grada Norveške smanjen broj automobila, veliki broj ulica je zatvoren za saobraćaj, uklonjeno je 760 parking-mesta, a umesto njih su osvanule biciklističke staze i parkovi.

Tokom 2017. uklonjeno je prvih 350 parking-mesta, i sa tom akcijom se nastavilo i naredne godine. Nekadašnje ulice koje su bile namenjene automobilima, sada isključivo pripadaju pešacima. Jedna ulica ima mešovitu namenu – dve trećine pripada pešacima.

U centru grada su postavljene nove klupe i fontane za pijaću vodu, a igrališta za decu ima po celom gradu i svi ti prostori su osvetljeni.

Pixabay

Pored toga, zahvaljujući ovom projektu sačuvani su i životi. Godine 1990, 19 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama u centru Osla, a tokom 2019. nije zabeležen nijedan smrtni slučaj pešaka ili bicikliste.

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti