“Selfi” i pozdrav sa Crvene planete: Kineski rover ima nove fotografije sa Marsa!

12.06.2021

09:10

0

Autor: A. B.

Rover sa šest točkova istražuje područje poznato kao Utopia Planitia

Kina, mars, rover / CNSA/AP

Kineski rover “Žurong” poslao je seriju novih fotografija sa Marsa.

Četiri slike koje je objavila Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) prikazuju gornju stepenicu rovera Žurong i pogled sa rovera pre nego što se spustio sa svoje platforme.

Žurong je postavio udaljenu kameru na oko 10 metara od platforme za sletanje, a zatim se povukao da napravi grupni portret, saopštila je CNSA.

Pročitajte još:

Kina je prošlog meseca ozvaničila sletanje svemirske letelice Tianven-1 koja je nosila rover na Mars nakon što je provela oko tri meseca u orbiti oko crvene planete. Kina je druga zemlja koja je uspela u ovakvom pohodu, posle SAD.

I orbiter i lender nose male kineske zastave, a lender ima obrise maskota za Zimske olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine.

Rover sa šest točkova istražuje područje poznato kao Utopia Planitia, posebno tražeći znakove vode ili leda koji bi mogli dati tragove da li je Mars ikada održao život.

Žurong je znatno manji od američkog rovera Perseverance koji istražuje planetu malim helikopterom. NASA očekuje da će njen rover prikupiti prvi uzorak u julu za povratak na Zemlju već 2031. godine.

Pored misije na Mars, ambiciozni kineski svemirski program planira da sledeće nedelje pošalje prvu posadu na svoju novu svemirsku stanicu. Tri člana posade planiraju da ostanu tri meseca na stanici “Tianhe”, ili Nebeskoj harmoniji, što znatno premašuje dužinu bilo koje prethodne kineske misije.

Oni će izvoditi “šetnje” svemirom, radove na izgradnji i održavanju i izvoditi naučne eksperimente.

Naknadna lansiranja planirana su za proširenje stanice, slanje zaliha i razmenu posada. Kina je takođe vratila mesečeve uzorke, prvi u svemirskom programu bilo koje zemlje od 1970-ih, koji su spustili sondu i rover na manje istraženu Mesečevu daleku stranu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti