Upoznajte pravog Vinija Pua: Istinita priča o najpopularnijem crtanom medvediću

30.09.2021

14:00

0

Ime je dobio po pravom medvedu iz londonskog zoo-vrta, a prezime po jednom labudu

Upoznajte pravog Vinija Pua: Istinita priča o najpopularnijem crtanom medvediću
Copyright Profimedia

Veruje se da je lik iz dečje knjige inspirisan plišanim medom koga je autor Alan Aleksander Miln dao svom sinu Kristoferu Robinu Milnu. Ali to nije potpuna istina.

Zapravo, ime za plišanog medu potiče iz kuće poručnika Harija Kolburna koji je kupio Vinija za 20 dolara, nakon što su mu ubili majku. Vini, za koga se brzo ispostavilo da je ženka, spletom čudnih okolnosti postala je nezvanična maskota vojnog puka. Kada je Kolburn poslat u Englesku da se bori u Prvom svetskom ratu, poveo je Vini sa sobom.

Vini nije učestvovala u borbama, ali je dizala moral trupama poput mnogih drugih maskota kroz istoriju.

Profimedia
 

Hari ju je trenirao nagrađujući je jabukama i mlekom u prahu, a Vini se pokazala kao veoma pitoma i poslušna. Vojnici su je poveli čak u Englesku, ali kako su ubrzo morali da krenu u rat, Hari je bio primoran da je ostavi u londonskom zoološkom vrtu, uz obećanje da će je po završetku rata vratiti u Kanadu.

Posećivao ju je kad god je mogao, ali je znao da neće moći da ispuni dato obećanje. Vini se ubrzo privikla na svoj novi dom i postala omiljena životinja u zoološkom vrtu.

Čak i kad je porasla, Vini je ostala tako miroljubiva, pa je posetiocima bilo dozvoljeno da uđu u njen kavez da je maze i hrane.

Među brojnom decom koja su je posećivala, našao se i Kristofer Robin Milne, koji ju je toliko zavoleo da je promenio ime svog plišanog medveda u Vini Pu, spojivši tako ime medveda sa nadimkom labuda kog je često hranio, piše Erudita.rs.

Profimedia
 

Osim medveda Vinija Pua, Kristofer je imao i Pigleta, tigra, i magarca Iara. Ove plišane igračke kasnije su poslužile njegovom ocu, piscu Alenu Aleksandru Milneu, kao inspiracija za dečje knjige o Viniju Puu.

Vini je nastavila da inspiriše generacije mališana, doduše u formi žutog medveda koji obožava med.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike