U najvećem vodenom selu na svetu kuće, škole, bolnica i džamija stoje na štulama

22.12.2021

10:40

0

Autor: 24sedam

Sve je jednostavno u mestu poznatom i kao "Venecija istoka", složu su meštani

U najvećem vodenom selu na svetu kuće, škole, bolnica i džamija stoje na štulama
profimedia-0069000278 - Copyright Profimedia

Nazvan "Venecija istoka", smešten duž obala reke Brunej, Kampong Ajer je najveće vodeno selo na svetu i dom za preko 10.000 stanovnika.

Osnovano pre više od milenijuma, skoro u potpunosti je izgrađeno na štulama.

Čitavo naselje, uključujući kuće, škole, restorane, bolnicu, policijsku stanicu, muzej i džamiju ovde su u vodi.Profimedia

Za posetioce, najbolji način da dožive svakodnevni život lokalnih seljana je krstarenje rekom! Bilo da se radi o šarenim drvenim kućama iznad reke, ljubaznim seljanima ili prekrasnim pejzažima, poseta Brunejskom Kampong Ajeru definitivno ostavlja nezaboravan utisak.

Profimedia
 

Ako poželite da odete na kafu u komšiluk ili u drugi deo grada, koristićete tradicionalne drvene brodiće. Mnogi od njih su danas motorizovani pa čak i ovo naizgled mirno selo živi brzo, ako je to potrebno. Takođe, svi imaju pristup vodi, struji i internetu.

Profimedia
 

Neki stanovnici većinu svog života provode iznad kopna, dok drugi putuju čamcem na posao u centar grada.

 - Sve je jednostavno u vodenom selu, složni su meštani. Ne žurite nigde i sve podnosite smireno i lako. Na kopnu večito jurimo, i žurimo za sledećom stvari, ali ovde se živi opušteno.

Ljudi su na ovom mestu živeli vekovima, čemu svjedoče istorijski zapisi o starim vodenim naseljima, koji između ostalog opisuju kuće sagrađene od tako lakog drveta da se mogu premestiti u slučaju oluje ili neke druge nepogode.

I posle svega što je proživelo, maleno selo koga su kroz istoriju čak "zakačile" i japanske bombe u Drugom svetskom ratu, suočava se sa odlivom ljudi, koji trbuhom za kruhom, jure u velike gradove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike