Od 117 mesta na svetu koliko je obišla, kraljica Elizabeta II je samo jedno doživljavala kao dom

09.09.2022

15:34

0

Autor: 24sedam

Ne samo da je monarh koji je najduže vladao u britanskoj istoriji, već je i vladar koji je najviše putovao u istoriji

Od 117 mesta na svetu koliko je obišla, kraljica Elizabeta II je samo jedno doživljavala kao dom
profimedia-0278623453(1) - Copyright Profimedia

Tokom svoje 70-godišnje vladavine bila je u izuzetnih 117 zemalja i to je još jedan u nizu rekorda koje je kraljica Elizabeta II za života postavila.

Od kristalno čistih voda karipskih plaža do zadivljujućih nacionalnih parkova Kenije, dnevniku putovanja najdužeg monarha u britanskoj istoriji retko ko bi mogao da parira.

Južna Afrika

Profimedia
 

Koliko god zvučalo neobično, kao mlada, kraljica nije mnogo putovala, zapravo, do 20 godine nije napustila Britaniju. Ali u februaru 1947. samo nekoliko meseci pre veridbe sa princom Filipom njen otac Džordž VI je objavio da porodica ide u Južnu Afriku. Princeza Elizabeta je bila centralna figura kraljevske turneje, pošto je napunila 21 godinu dok su bili tamo 21. aprila.

Kenija

Profimedia
 

Kraljičina sećanja na Keniju su uvek izazvala pomešane emocije. Ovde je kraljevska porodica provodila retke trenutke odmora sa svojim suprugom princom Filipom. Na ovoj destinaciji je tada 25-godišnja princeza Elizabeta postala kraljica, nakon što je saznala za neočekivanu smrt svog oca.

Malta

Malta je jedno od mesta izvan Engleske koje je kraljica doživljavala kao dom. Kako i ne bi kada je na ovom ostrvu u južnom mediteranu živela sa princom Filipom između 1949. i 1951. godine, kada je vojvoda od Edinburga tamo bio stacioniran kao oficir Kraljevske mornarice. Njihov dom je bila elegantna vila iz 18. veka sa 18 soba, štalama i ogromnom baštom.

Profimedia
 

Dok je bila tamo, kraljica je mogla da živi relativno normalnim životom kao supruga oficira mornarice. Na sastanku šefova vlada Komonvelta na Malti 2015. godine, kraljica je rekla da je ovo ostrvo za nju uvek bilo posebno. „Sećam se tih srećnih dana sa princom Filipom“.

Škotska visoravan

Ako postoji mesto na svetu gde je kraljica dozvoljavala sebi pravi odmor to je u Škotskoj visoravni. Tačnije, u zamku Balmoral koji je kraljevska rezidencija od 1852. godine. Kraljica je posećivala Balmoral svakog leta otkako je preuzela tron 1952.

Profimedia
 

Balmoral je za nju oduvek bio utočište, kao i za pokojnog princa Filipa, mesto gde su mogli da dođu zajedno da uživaju u svojim omiljenim aktivnostima na otvorenom, kao što su jahanje i hodanje. U  njemu je provela i svoje poslednje dane.

Kraljica Elizabeta II preminula je juče u 97. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike