Vila u kojoj je živeo Mark Tven danas je muzej: U njoj je napisao svoja dva najpoznatija dela

22.01.2022

19:00

0

Autor: 24sedam

National Geographic je proglasio jednom od deset najboljih istorijskih kuća na svetu

Vila u kojoj je živeo Mark Tven danas je muzej: U njoj je napisao svoja dva najpoznatija dela
profimedia-0196730995 - Copyright Profimedia

Ako bi vas neko upitao ko je Samuel Langhorne Clemens većina ne bi znala da je u pitanju Mark Tven, slavni američki pisac. Rođen je u malom selu Florida, u državi Missouri, kao šesto dete Johna i Jane Clemens.

Veći deo života je proveo u raskošnoj vili u Hartfrordu koja je od strane Nacionalne Geografije proglašena jednom od deset najboljih kuća na svetu. Pretvorena je u muzej koji nudi ture zainteresovanim posetiocima koji se interesuju za američku kulturu i istoriju i svima koji žele da saznaju više o životu Marka Tvena.

Zahvaljući dobro organizovanim turama, turisti mogu da steknu pravi utisak o tome kako je bilo živeti u njegovoj kući kroz različite vremenske epohe.

Profimedia
 

Kada je Tven prvi put posetio Hartford 1868., odmah se zaljubio u njega, opisavši ga kao jedan od najlepših gradova koje je ikada video. U februaru 1870. poboljšao je svoj socijalni status oženivši 24-godišnju Oliviju Langdon, ćerku bogatog njujorškog trgovca ugljem.

Profimedia
 

Nakon venčanja s Livi, odlučio je da se smesti baš u Hartfordu. Te iste godine on i njegova supruga preselili su se na farmu Nook, rezidencijalno imanje u kojoj su živele brojne istaknute književne ličnosti. Tamo su izabrali elegantnu vilu u viktorijanskom stilu. U tom periodu Tven je napisao svoja najpoznatija dela, "Pustolovine Toma Sojera" i "Doživljaji Haklberi Fina".

Profimedia
 

U kući su često pravili zabave sa mogo posetilaca a sve bi se to odvijalo u velikom salonu koji je bio predviđen za prijem gostiju. Tven je znao da sedi za klavirom i priča interesantne priče dok bi ga gosti slušali.

Na kraju kuće nalazila se Tvenova omiljena soba, soba za biljar, koju je koristio kao improvizovanu radnu sobu. Danas je biljarski sto prekriven hrpom razbacanih beleški i papira koji oživljavaju kreativnu atmosferu književne legende.

Profimedia
 

Kada bi izašli iz kuće, uživali bi u zimskom vrtu koji je ispunjen očaravajućim zelenilom s kojeg se pruža pogled na celu Nook farmu.

Unutar njegove spavaće sobe nalazi se masivni krevet koji mnogima pleni pažnju, a navodno su ga Mark i Livi kupili u Veneciji. Zanimljivo je da su Tven i Livi svoje jastuke držali u podnožju kreveta kako bi sebi omogućili pogled na anđele koji su se nalazili na uzglavlju, što im je verovatno pružalo mir tokom spavanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike