Godinu dana bez Kiće Slabinca: „Potcenjivali su ga, a takav se rađa samo jednom!" (FOTO)

13.11.2021

20:48

0

Jedan od najpoznatijih pevača s prostora bivše Jugoslavije preminuo je 13. novembra 2020, posle duge i teške bolesti

Godinu dana bez Kiće Slabinca: „Potcenjivali su ga, a takav se rađa samo jednom!" (FOTO)
Copyright Krunoslav Kićo Slabinac Printscreen Slavonska Televizija

Krunoslav Kićo Slabinac, poznati hrvatski pevač i muzičar, preminuo je protekle godine na današnji dan, 13. novembra, posle duge i teške bolesti. Porodica, prijatelji i kolege ispratile su ga na večni počinak uz tamburaše, koji su svirali njegov veliki hit „Plavuša", a istovremeno, u njegovom rodnom kraju čula se „Otiš'o je s mirisima jutra".

Na godišnjicu smrti, posebno emotivno sećanje objavio je na svom Instagramu tamošnji pevač Žak Houdek, publici poznat i kao predstavnik Hrvatske na „Evrosongu" 2017. godine.

- Naš Kićo je pevačina, svetskog glasa, harizme obogaćene vanserijskim talentom; jednako se superiorno snalazio u svim žanrovima kojima nas je počastio tokom svoje blistave karijere. O njemu kao kolegi i prijatelju mogu pričati zaista samo u superlativima, a teško mi je o Kići pričati u prošlom vremenu. On je za mene i dalje tu, stvarno živi kroz svoje pesme, kroz muziku koju je toliko voleo, osećao i živeo! On je onaj pravi, iskonski... Volim ga neopisivo, još od svog detinjstva kada je bio neizostavan deo mog muzičkog odgoja i odrastanja, a danas sam još ponosniji i počašćen što sam imao tu sreću živeti u njegovom vremenu. Naše zajedničke nastupe i izvedbe nosim i čuvam u trajnom sećanju kao najveće blago - priznao je Žak.

Žak Houdek Instagram screenshot
 

- Kićin opus je prebogat, njegova umetnička širina je nedostižna; a mislim da je prečesto bio potcienjen; takav izvođač, performer, vokalista, zabavljač, rađa se samo jednom! On je naše nacionalno blago, pa svaka mu je pesma istovremeno megahit i remek-delo; za sva vremena! Odabrao sam pesmu „Otiš'o je s mirisima jutra“, prigodno za godišnjicu Kićinog odlaska i izveo je na svoj način, uz pratnju orkestra i maksimalno poštujući njegov lik i delo; u čast Kići i na večnu mu slavu! No, Kićo nikada neće i ne sme otići; legenda živi večno - zaključio je on.

„Zbog jedne divne crne žene”

Podsećanja radi, među još brojnim hitovima po kojima će Slabinac ostati upamćen, posebno se ističe i „Zbog jedne divne crne žene”, koji je pre 46 godina posvetio Mirjani Antonović, koja se kasnije našla u fokusu javnosti zbog skandala sa Miroslavom Ilićem - tvrdeći da je folker otac njenog sina. Kićo ju je upoznao na turneji i odmah se zaljubio u nju. Kako su domaći mediji prenosili, stihovi pesme su nastali u avionu na povratku sa turneje, a muziku je napisao dan kasnije, u Zagrebu. U intervjuu u „Plavom Vijesniku" iz 1972. i sam pevač progovorio je „o jednoj divnoj crnoj ženi", kao i tome koliko ga je ta ljubav bolela.

Krunoslav Kićo Slabinac Printscreen LTV
 

– Naše poznanstvo i ljubav povredili su me na vrlo grub način. No, da kažem malo više o toj tajanstvenoj, kako su je neki nazivali. Zove se Mira i rodila se i živela u našoj zemlji sve do svoje četvrte godine. Zatim je otišla u Sjedinjene Države. Posle toliko godina sada je došla ovamo i nakon mesec dana pojavio se mali intervju u jednom listu. Šta je tu svega nadrobljeno! Nisam verovao svojim očima. Žao mi je zbog nje. Jedna iskrena inspiracija i ljubav tako su povređene. Nije mi jasno zašto su se okomili na mene. Ja ni od koga nisam sakrivao Miru, vodio sam je svuda sa sobom, i na izlete, i na koncerte. Volimo se iako je pre bila udata, a to je zaista samo naša stvar. Zašto nisu mogli da budu kavaljeri prema jednoj ženi a ne da je bezobzirno napadnu kojekakvim izmišljotinama... Ona je tada bila u braku koji je bio pred raspadom i, kako je napisala u svojoj knjizi, mi smo se našli i uklopili jedno drugome u život. Nismo o tome smeli ni govoriti. Prepreka je bila što je ona navikla na život na njujorškom asfaltu i dolazak u Osijek ili Zagreb nije dolazio u obzir, a ja se nisam vidio tamo. Ona je to naprasno prekinula, kako to već žene znaju; našla je nekog drugog i prevarila me da bih ja nju ostavio. Jako smo se ružno rastali, ružno za mene, ali o tome neću govoriti. Bilo je to 1974. godine. Nismo se više čuli nakon toga, ali zajedničke prijateljice rekle su mi da se isplakala kad je saznala da sam se oženio. Pesmu sam napisao njoj, iako je ona tinjala u meni i prije, samo je bilo dovoljno da upoznam nekoga kome ću posvetiti tekst – ispričao je svojevremeno Kićo.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike