Sporna španska pesma za Evroviziju sada optužena i za seksizam: Tekst degradira ženski rod, reagovao i premijer

09.02.2024

00:10

0

Kažu da reči numere ne osnažuju žene, već suprotno

Sporna španska pesma za Evroviziju sada optužena i za seksizam: Tekst degradira ženski rod, reagovao i premijer
Duo "Nebulossa" - Copyright Profimedia

Na ovogodišnjoj Evroviziji Španiju će predstavljati duo „Nebulossa“ sa numerom „Zorra“, koji su već na društvenim mrežama optuženi za plagijat numere Nede Ukraden "Bomba", a sada je isplivao novi skandal.

Pesma je sa više strana osporavana, a sada je usledila i reakcija Feminističkog pokreta u Madridu koji su naveli da je reč o seksističkoj numeri.

Naime, bukvalan prevod naziva pesme je lisica, ali se u španskom žargonu koristi i za reči „kučka“ i „d*olja“, te su mnogi ovo protumačili kao degradirajuće za ženski  rod.

Profimedia
Duo "Nebulossa"

Osim toga, nije sporan samo naziv pesme, već i tekst za koji Feministički pokret navodi da „nikako ne može osnažiti žene“. S druge strane, ovogodišnji španski predstavnici smatraju da je jasno da tekst govori o dvostrukim standardima, kao i mizogoniji sa kojom se lepši pol susreće.

- Nismo ovu pesmu radili sa namerom da bude himna. Ljudi su je usvojili kao takvu i to je najbolja stvar koja se može dogoditi umetniku. Retkima se to dogodi - rekli su španskom listu El Pais.

Profimedia
Duo "Nebulossa"

Kada se prevede refren pesme na srpski on glasi ovako:

„Ako izađem sama, ja sam d*olja. Ako se zabavljam, najd*oljastija sam. I kada dobijem šta želim – kučko, kučko, nikada nije zato što ja to zaslužujem“.

Za vrlo kratko vreme na Jutjubu je dostigla dva i po miliona pregleda, a već danima se spekuliše o ovoj numeri zbog čega je reagovao i njihov premijer Pedro Sančez, koji je odbacio navode da je reč o seksizmu.

Povodom ovih optužbi reagovao je i EBU, koji stoji na čelu organizacije Evrovizije, te objasnio da je nakon detaljnog pregleda ustanovljeno da pesma ima „više značenja“.

Profimedia
Duo "Nebulossa"

- S obzirom na kontekst teksta i poruke, zaključili smo da pesma ispunjava uslove za učešće u takmičenju - stoji u saopštenju.

Podsetimo, bračni par koji čini duo „Nebulossa“, Maria i Mark Dasous, već su se našli na meti kritika naših korisnika društvene mreže „X“ (nekadašnji Tviter) zbog navodnog plagijata. Naime, oni su primetili sličnosti između numere „Zorra“ i „Bomba“ kojom se Neda Ukraden takmičila na PZE pre dve godine, a o čemu se kasnije oglasila i pevačica.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike