Ovako je Turković dobio nadimak, američku penziju, najveće hitove: Kad je svemu došao kraj, rekao sam - vraćaj se, Šeki, u Beograd!

26.02.2024

09:30

0

Dok je boravio „preko grane" radnim danima je vozio kombi, a pevao vikendom

Ovako je Turković dobio nadimak, američku penziju, najveće hitove: Kad je svemu došao kraj, rekao sam - vraćaj se, Šeki, u Beograd!
Šeki Turković - Copyright Youtube screenshot / Grand magazin, TV Grand

Šućro, koji se proslavio kao Šeki Turković, izvestan period proveo je u Americi, sa namerom da sebi i svojoj porodici obezbedi što bolje sutra. Radnim ranima vozio je kombi, a vikendom pevao.

Kada mu je postalo dosta, prema njegovim rečima, naprosto je spakovao kofere i vratio se za Beograd.

- Pevao sam u „Gradskoj pivnici" kod Vukovog spomenika, svirao je orkestar Dejana Ristića i pevala je jedna koleginica Marija, mnogo je lepo pevala; mi sedimo uveče i ona kaže kako bih mogao da se zovem, biću velika zvezda, ja to tada nisam registrovao i ona je rekla Šeki i tako je ostalo - počeo je on u svojoj ispovesti u jednoj emisiji objasnivši kako je „postao Šeki", pa je potom nastavio o pesmi „Spomenar" Buce Jovanovića koja je bila njegov prvi hit, a onda i „Poslednjem boemu" Novice Uroševića.

„To je moja lična karta!"

 

 

- Ta pesma je moja lična karta, snimio sam je 1975. godine, Buca Jovanović je to radio. Otvorila mi je vrata u svet po pitanju tezgi i gostovanja. Vreme me je vuklo na gore, stepenik po stepenik. Posle „Spomenara" sam morao da gledam šta ću da snimim. Pokojni Buca je umro 1987. godine, pa sam se pitao sa kim ću da nastavim karijeru. U opticaju je bio „Južni vetar", pa onda Novica Urošević, to su bile zverke od kompozitora i autora i onda sam 1988. godine odlučio da nastavim saradnju sa Novicom - ispričao je Turković, koji se početkom dvehiljaditih naizgled povukao sa scene.

- Preselio sam se u Ameriku 2014. godine. Ranije sam išao tamo na turneje i imao radnu vizu, ali sam 2014. rešio čvrsto da odem da živim u Americi. Živeo sam tamo 10 godina i nisam baš zadovoljan, pa sam rešio da se vratim ovde i da stopiram taj život u Americi 13. decembra prošle godine, tada sam uzeo kartu u jednom pravcu, Čikago - Beograd. Imao sam i zdravstvenih problema, ali je sve to bilo bezopasno i rekao sam sebi: „Šta ću ja u Americi, hoću da idem među naše ljude". Ovde odlazim kod lekara i sada sam dobro, ne mogu da se žalim - objasnio je pevač koji je tamo imao moždani udar.

Šeki Turković, ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Imao sam moždani udar u Americi, ali nije to bilo opasno. Nisam ništa osetio - naglasio je.

Razočaran i u američku penziju

- Godinama sam išao u Ameriku, imao sam radnu vizu i kada sam skupio te kredite, 40 kredita, onda sam zašao u godine kada mogu da idem u penziju, stekao sam pravo na penziju, međutim, ko je njihov dinar iskoristio taj je odmah umro. Razočarao sam se u Američku penziju, mala mi je penzija, ali kada je čovek zdrav svega će biti - smatra za „Novu" on, pa dodaje kako je preko zajedno sa suprugom vozio kombi, a tezge imao vikendom; čim je osetio da je tome došao kraj, vratio se u Srbiju.

- Vozio sam kombi sa suprugom, pevao sam na tezgama subotom i nedeljom kod naših ljudi, svemu tome je došao kraj i rekao sam sebi: „Vraćaj se, Šeki, u Beograd" - zaključuje Turković, koji iako nije maštao da postane imućan, uspeo je svojevremeno da zaradi za stan na Dušanovcu, jedan plan, te kuću na Avali.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike