Glumica otvoreno o zlostavljanju koje je doživela kao petogodišnja devojčica: Ne znaš šta ti se događa, ali znaš da nije dobro!

13.02.2024

18:29

0

Osećanje stida u potpunosti ju je bilo obuzelo

Glumica otvoreno o zlostavljanju koje je doživela kao petogodišnja devojčica: Ne znaš šta ti se događa, ali znaš da nije dobro!
Aleksandra Janković - Copyright ATAImages/Mateja Stanisavljević

Govoreći o tome kako nema televizor, te da se informiše isključivo putem društvenih mreža, glumica Aleksandra Janković objasnila je kako ju je pojavljivanje Danijele Štajnfeld u jednom podkastu navelo na razmišljanje, ali u njoj i probudilo osećanje stida. Tada, naime, otvorila je dušu o zlostavljanju koje je još kao mala doživela, pa tome koliko je isto na nju uticalo. 

- Osvestila sam da sam nekoliko sati sedela nepomično na stolici. Vratile su mi se neke stvari otkada sam bila mala. Potisnula sam ih, a tog su tipa. Imala sam pet i po godina. Koliko toga potisnemo i svesno i nesvesno, tom biću postaje nemoguće živeti, a problema i odgovornosti je sve više kroz život. Došla sam do osećaja stida koji mi je tada prouzrokovan - kazala je ona u podkastu „Snaga uma", pa se zapitala šta tako malo dete uopšte zna, ali svakako oseća da nešto nije kako treba. 

- Šta dete od pet i po godina zna? Možda zna za strah... Ti ne znaš šta ti se događa, a znaš da to nije dobro. Zašto se tada ne kaže roditeljima, koji su bili fenomenalni? Srce je krenulo da mi radi, umirila sam se, povezala sam se sa tom situacijom emotivno i slikom, rekla sam sebi: „Opraštam ti”. I dalje tih tragova ima. Šta je to što drugome možeš da oprostiš, a sebi ne? Nema napretka dok ne razumemo drugu osobu - naglasila je ona, koju je uloga koju je tumačila u „Azbuci našeg života" navela da pet meseci živi i oseća ženu koja je žrtva nasilja.

Aleksandra Janković, ATAImages/Zorana Mandić
 

- Ti si posle razvoda pogubljen, znam to iz ličnog iskustva. Držalo me je dete u potpunom fokusu, jer je ono najvažnije. Tu sam pogubila sebe. Stvoriš identitet jake osobe koja je šuplja sa svih strane. Ljudi koji su dugo u toksičnom odnosu, oni stvaraju drugi identitet. Moj lik Vesne u seriji „Azbuka našeg života” pada u potpunu komu iz koje ne može da izađe. Odvaja je osećaj stida, a ja sam intimno osetila taj duboki stid i mrak. Stid ima miris i ukus i sadržaj... Isušuje te i skuplja. To je na kraju i fizička stvar. Rekla sam, neću se informisati, slomiću sebe i proći masakr. Ne koči ih strah, nego stid. Nisam mu našla odgovor, nije to jednostavna tema. Najviše sam mislila na žene koje ćute, da njih podstaknem - govorila je Aleksandra, koja i dalje razmišlja na tu temu. 

„Ovo nisi ti!"

- Živeći to pet meseci, Rašu sam zbog toga prezirala, lično sam sve doživljavala. Um ti je u ludilu. Osećala sam se kao žrtva. Srećom da je nit zdrave pameti govorila: „Ovo je Vesna, nisi ti" - naglasila je, pa zaključila rečima:

- Imam sina, počela sam zbog toga da razmišljam ko su ti muškarci, koje su njihove priče, da li je to rođeno ili stvoreno, ko ih stvara? Sin ti ima 27 godina, koliko ga poznaješ, koliko intime delite... On je pametan, lep, beskrajno empatičan, a da li je? Krenula sam od sebe i smrzla sam se. Odakle kreće nasilnik? Nisu svi iz takvih porodica. Serija će nužno povući ogromne osude, a ta prašina kada padne, moramo da se zapitamo odakle potiče, možda potiče baš od nas.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike