Ovo je Kristina, koja se ubila u programu uživo: Pročitala vesti, izvadila pištolj, pa pucala sebi u glavu (FOTO)

09.02.2024

08:20

0

Njene poslednje reči, takođe, mnogima su i dalje jezive

Ovo je Kristina, koja se ubila u programu uživo: Pročitala vesti, izvadila pištolj, pa pucala sebi u glavu (FOTO)
Kristina Čabak - Copyright Printscreen ABC7

Voditeljka Kristina Čabak upisala se u istoriju sredinom jula 1974. godine kao prva osoba koja je u direktnom prenosu izvršila samoubistvo. Tada, u svojoj tridesetoj, ona je došla u studio WXLT-TV u Sarasoti (Florida) i, svoj poslovni dan oko 9.30 sati ujutro otpočela kao i svaki drugi.

Bila je na izuzetno dobrom glasu - kao obrazovana, harizmatična televizijska reporterka, ali je privatno bila žestoke bitke sa svojim mentalnim zdravljem, prenosili su kasnije mediji. Navodno, njena porodica je znala koliko je muče crne, suicidne misli, depresija, ali niko ni od njih nije mogao da posumnja da će tog kobnog dana izvaditi kompaktni revolver iz svoje tašne (Smith & Vesson, model 36, kalibra 38) i ispaliti metak sebi iza desnog uha.

Nije prvi put...

Godine 1970, prema njenim biografskim podacima, Kristina se umalo predozirala; kod psihijatra je, zato, odlazila sve do nekoliko nedelja pred samoubistvo. Njena majka Margareta bila je ta koja je odlučila da se menadžemntu WXLT-a ne kaže za njene probleme.

Bojala se, prema daljim napisima, da joj ćerka ne dobije otkaz.

Takođe, ona je sumnjala da je „razlog zašto joj je mezimica bila depresivna to što je njoj generalno ljubavni život bio u potpuno trećem planu", gotovo nepostojeći. U vreme tragedije, tik pred 30. rođendan (24. avgusta), još uvek je navodno bila devica i s ni sa jednim momkom nije otišla na više od dva „dejta". I njen brat Greg verovao je da je to dodalo ulje na vatru. Ujedno, teško je sklapala prijateljstva i komplimente, koje bi dobijala, često je umela „oštro da otpiše".

Scena iz filma „Christine" (2016), Profimedia
 

Sa druge strane, oko godinu dana pre smrti Kristini je operacijom odstranjen desni jajnik. Lekari su joj potom kazali da ako ne ostane u drugom stanju u naredne dve, tri godine, najverovatnije nikada i neće, za šta se takođe veruje da je za nju bio jak udarac.

Neslana šala?

Nedelju dana pre samoubistva, Čabakova je kazala uredniku Robu Smitu kako je kupila pištolj, pa se „našalila kako će se ubiti naočigled svih, u programu". Upitan kasnije na tu temu, on je kazao kako je to bio shvatio kao neslanu šalu, te je brzo promenio temu razgovora, pisali su strani mediji. Nekoliko dana pre drame, pak, bila je organizovala žurku na koju je i njen tadašnji kolega sa sporta otišao.

- Dobro se provodila. Bilo je to kao: „Bože, ovo je neka druga strana Kristine". A u stvari, kao da se tom žurkom oprostila od svih nas, samo mi to nismo znali. Šok... - ispričao je bio sada pokojni Krejg Sejger.

Na strahotu ništa nije slutilo

Iako, naizgled, dobro raspoložena, Kristina je 15. jula 1974. ujutru prilično i zbunila svoje kolege došavši na posao s tvrdnjom kako treba da napiše scenario za svoju emisiju, jer to nije bila njena rutina. Onda, program je počela vestima, što isto dotad nije činila, ali niko ništa nije dovodio u pitanje jer su je gledali kao profesionalca koji uvek vrlo dobro zna šta radi.

Pročitala je tri nacionalne, pa krenula da pokriva i izvesnu, tada, jučerašnju vest vezanu za pucnjavu u jednom restoranu na aerodromu. Kada je snimak s mesta te drame „zapeo", ona je pogledala pravo u kameru i rekla:

- U skladu s politikom WXLT-a da u trenutku i verodostojno prikazuje lokalno nasilje i krvoprolića TV 40, verujemo, prvi put predstavlja uživo pokušaj samoubistva.

Program je bio prekinut ubrzo nakon što je ona pala.

Neki gledaoci zvali su Hitnu pomoć, dok su drugi pozivali redakciju, misleći da je ono što su videli bilo namešteno. Direktor vesti kasnije je na njenim papirima video kako je ona, u stvari, ispisala svaki detalj unapred. Dodala je čak i kako je njeno stanje kritično. Posle 14 sati u bolnici „Sarasota Memorial" proglašena je mrtvom, a onda je kremirana. Njeni posmrtni ostaci rasuti su na plaži (Meksički zaliv) i pred oko 120 ljudi, koji su bili tu da se oproste od nje.

O njenoj smrti napisane su karće, ali i duge priče, te snimljena dva filma.

Ljubavi je onda rekla „ne"?

Prema rečima njenog brata, jednom prilikom, Kristina je ljubavi rekla „ne" još u svojim dvadesetim. Prema njenim biografskim podacima koji se mogu pronaći i onlajn, kada je imala 21, izlazila je s izvesnim čovekom koji je tada bio u svojim tridesetim.

Njihov otac, pak, nije odobravao tu vezu i ona otad - u konkretnoj vezi nije ni bila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike