Ceca rekla da je suđenje sa Milijem gotovo, pa se oglasio njegov advokat: Njen kanal predstavlja najveću nelegalnu distribuciju muzike!

06.02.2024

18:35

0

Spor i dalje traje, naglašava Milan Jakšić

Ceca rekla da je suđenje sa Milijem gotovo, pa se oglasio njegov advokat: Njen kanal predstavlja najveću nelegalnu distribuciju muzike!
Ceca Ražnatović i Aleksandar Milić Mili - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Ubrzo nakon što je Svetlana Ceca Ražnatović otkrila da je Aleksandra Milića Milija dobila na sudu u okviru emisije „Premijera - Vikend specijal", advokat kompozitora Milan Jakšić oglasio se i najpre kazao da njihov sudski spor nikako nije završen, niti da je isti iko dobio ili izgubio.

Pevačicinu izjavu okarakterisao je, tako, neistinitom.

- Povodom neistinitih i neosnovanih novinskih napisa koji su se pojavili u vezi sudskog spora između mojih klijenata, društva „Miligram music doo" i Aleksandra Milića sa jedne strane i društva „Ceca Music doo" sa druge strane, želim da upoznam javnost sa realnim činjeničnim stanjem, kako javnost ne bi bila dovedena u zabludu. Pre svega želim da obavestim javnost da sudski spor oko vlasništva na snimcima nije završen, pa isti niko nije dobio ni izgubio, kako je to netačno plasirano u pojedinim medijima. Da vlasnik Jutjub kanala „Svetlana Ceca Raznatović" nije nikada ništa platio za pravljenje tih snimaka utvrdio je i sudski veštak u predmetnoj parnici - počeo je Jakšić u svom dopisu, pa nastavlja o tome kako je njegov klijent sam platio i organizovao proizvodnju snimaka, te bio i njihov većinski autor.

„U pitanju je možda i sedmocifrena brojka u evrima..."

Aleksandar Milić Mili i Ceca Ražnatović, ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Moj klijent je sam platio i organizovao proizvodnju tih snimaka i bio njihov većinski autor. Te pesme postigle su veliki uspeh, a onda je 2015. godine društvo „Ceca music doo" odlučilo da te pesme eksploatiše na Jutjub kanalu „Svetlana Ceca Raznatović", bez ikakve dozvole autora, vlasnika snimaka i izdavača, a kompletan prihod, od Jutjuba i digitalnih platformi, zadrži za sebe, što je u suprotnosti sa zakonom i poslovnom praksom u diskografiji. U pitanju je šestocifrena ili sedmocifrena brojka u evrima. Na Jutjub kanalu „Svetlana Ceca Raznatović" nalazi se i eksploatiše oko 1.300 klipova od kojih je oko 1.000 nelegalnih jer vlasnik kanala, društvo „Ceca music doo", nije imalo dozvolu vlasnika snimaka i autora za tu eksploataciju - naglašava i dodaje:

- Od tog broja za oko 800 klipova vlasnik kanala nije imao saglasnost mojih klijenata, Aleksandra Milića, koji je većinski autor (75 odsto na 10 albuma) i društva „Miligram Music doo", vlasnika snimaka. Na pokušaje mojih klijenata da se izvrši fer, na zakonu zasnovana, podela tih prihoda, „Ceca music doo" i Ceca lično ne odgovaraju i ne žele da se to podeli. Time su grubo povređena prava ne samo mojih klijenata već i osam drugih autora koji su stvorili tu karijeru kao što su Doca Ivanković (četiri albuma), Ljiljana Jorgovanović i mnogi drugi. S obzirom da je u pitanju neovlašćeno korišćenje autorskih dela i snimaka, postoji mogućnost da su tim radnjama ostvareni elementi bića krivičnih dela protiv intelektualne svojine, koja propisuje naš Krivični zakonik.

Ni tu se, međutim, nije zaustavljao.

Aleksandar Milić Mili, ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Jutjub kanal „Svetlana Ceca Raznatović" i digitalna distribucija koju na digitalnim platformama vrši društvo Ceca music doo, verovatno predstavljaju najveću nelegalnu distribuciju muzičkih sadržaja u istoriji naše diskografije, kojom je ostvarena ogromna protivpravna imovinska korist. Ovakvo postupanje nepojmljivo je u civilizovanom svetu. Moji klijenti i drugi autori godinama pokušavaju da se dogovore u najboljoj nameri kako se ne bi ukidao Jutjub kanal „Svetlana Ceca Raznatović" i digitalna distribucija koju na digitalnim platformama vrši društvo „Ceca music doo", ali bez odgovora i želje za civilizovanim rešenjem. Niko tu nije neraspoložen prema Ceci, svi samo traže svoja prava propisana našim zakonom - ističe on, te dodaje i:

- Po dogovoru koji se pominje u medijima da se prihod od izdavaštva deli u procentu 50:50 odsto, moj klijent je društvu „Ceca music doo" u periodu 2004–2015. godine isplatio skoro milion evra, za šta postoji uredna poslovna dokumentacija, a Ceca music mom klijentu od prihoda ostvarenog od Jutjub kanala „Svetlana Ceca Raznatović" i digitalne distribucije mom klijentu, društvu „Miligram music doo", nije platila ni dinara. U tom smislu, netačno je da je moj klijent uradio nešto suprotno dogovoru, već je dogovor između Cece i Milija grubo prekršen sa njene strane u više navrata, što je prouzrokovalo ovakvu situaciju i sudske sporove - zaključio je, piše „Kurir".

Ceca Ražnatović, ATAImages/ Antonio Ahel
 

Podsetimo, Ceca i Mili su u sporu zbog fonograma - pevačica tvrdi da se kompozitor upisao kao stoprocentni vlasnik, a da je sud doneo presudu da se vlasništvo deli 50:50.
 
Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike