Prvo oglašavanje Harisa Džinovića nakon zabrane u Hrvatskoj: Ne zanima ga sporni festival

26.07.2023

18:33

0

Uprkos zabrani, pevač ima mnoštvo zakazanih nastupa širom Hrvatske

Prvo oglašavanje Harisa Džinovića nakon zabrane u Hrvatskoj: Ne zanima ga sporni festival
Haris Džinović - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Hrvatski festival "Island of Love" otkazao je nastup pevača Harisa Džinovića zbog, kako navode, "uplitanja politike i nacionalizma".

Povodom čitave drame sada se oglasio i Džinović, koji otkriva da ima mnoštvo zakazanih nastupa širom Hrvatske, te da ga pomenuti festival ne zanima.

- Ne bih ja to komentarisao ništa, iz prostog razloga zato što imam koncerte po Hrvatskoj. Što se tiče manifestacije, ne zanima me to ništa, svako ima pravo da otkaže koncert - istakao je Haris, prenosi Republika.

ATAImages/ M.M.
Haris Džinović

Sporni festival se održava na hrvatskom ostrvu Barbarinac u Kaštelanskom zalivu, koje se nalazi na listi preventivno zaštićenih dobara.

U okviru ovog festivala najavljeni su nastupi i Jelene Karleuše i Ace Lukasa, međutim, i njima su prethodno otkazani nastupi.

Podsetimo, Domovinski pokret Kaštela oglasio se o ovim izvođačima na Fejsbuku, pozvao gradonačelnika Ivanovića i pitao ga zašto je dozvolio nastup navedenih pevača.

- Gradonačelniče Ivanoviću, zašto ste dozvolili nastup Karleuše i Ace Lukasa na Barbarincu? Ostrvce Barbarinac je arheološko nalazište sa morskom i kopnenom arheološkom zonom u Kaštelanskom zalivu. Omiljeno je izletište Kaštelana, Vranjičana, Solinjana i Splita. I ovog leta postaje mesto zabave, a "Island of love" na ostrvu Barbarinac godinama je tehno žurka oaza koja se posećivala i pamtila po dobroj zabavi. Ove godine "Island of Love" ugošćuje Jelenu Karleušu, Acu Lukasa i Harisa Džinovića. Kaštelanski zavičajni pokret smatra da ovaj muzički izraz ne pripada našem podneblju i da moramo sačuvati mediteransku i evropsku kulturu kojoj pripadamo - napisali su na svojoj Fejsbuk stranici iz Zavičajnog pokreta i dodali da su dužni da čuvaju kulturna dobra.

Freepik/Antonio Ahel/ATA Images
Aca Lukas, Jelena Karleuša i Haris Džinović

- Pored domaćih, festival posećuju i brojni domaći i strani turisti. Muzika oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a pomenuti izvođači pripadaju drugom identitetu. Prljavo pozorište otvara festival i nakon njih tokom jula Kaštelani, Vranjanci, Solinjani, Splićani i brojni gosti slušaće Karleušu, Lukasa i Džinovića, da li su u tom trenutku bili u Barbarincu ili ne. Muzika se širi zalivom. Mi smo dužni štititi kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićeno kulturno dobro, treba da vodi računa o tome koja će se događanja organizivoati na ostrvu - maveli su na njihovoj Fejsbuk stranici.

Podsetimo, Jelena Karleuša je žestoko osudila ovaj vid zabrane na nacionalnoj osnovi, pa uputila poruku ljubavi i mira svim fanovima koji su željno iščekivali njen nastup na ostrvu Barbarinac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike