Pesma bez koje nema srpskog slavlja nastala je za pola sata: Bajagini „Drugovi" i stvarno postoje, roker ih rado posećivao!

20.03.2023

08:30

0

I posle tri decenije, nema onog ko ovu numeru nije čuo i zavoleo

Pesma bez koje nema srpskog slavlja nastala je za pola sata: Bajagini „Drugovi" i stvarno postoje, roker ih rado posećivao!
Momčilo Bajagić Bajaga - Copyright ATAImages/Mateja Stanisavljević

Momčilo Bajagić Bajaga je tokom svoje karijere napisao brojne pesme, a u jednom trenutku, počeo je i da ga „bije glas" kako može da „baci" novu numeru na papir i za sat vremena ukoliko je dobro raspoložen.

Govoreći upravo na tu temu tokom jednog televizijskog gostovanja, Bajaga je otkrio kako je čuvena „Moji drugovi", na primer, nastala za svega pola sata, ako ne i manje. U emisiji „21 odgovor", maksimlano je otvorio dušu o svom stvaralaštvu pa ispričao i kako „Drugovi" iz danas skoro pune tri decenije starog hita i zaista postoje, pa da ih je posećivao bukvalno od Austrije, do Australije.

„Kao da mi je neko diktirao!"

- ...„Moje drugove" sam napisao, možda, za tridesetak minuta. Došao sam sa aerodroma kući, imao sam blok u nekoj kesi i jedva sam našao olovku i, kao da mi je neko diktirao pesmu kako ide. A pošto sam već morao da zapamtim melodiju, jer je to bila pesma za film „Ni na nebu, ni na zemlji" Miše Radivojevića, ja sam je pevao u avionu sve vreme i nekako mi se složilo. To je jedna od tri, četiri pesme koje sam napisao kao da mi (ih) neko diktira - iznenadio je roker, pa dodao:

- U to vreme sam mnogo putovao. Ovde su bile sankcije, loše vreme. Mnogo mojih zaista dobrih drugova je živelo od Austrije do Australije, gde sam ja putovao i u svakom gradu sam sretao nekog od njih. Na povratku sa jednog od tih putovanja sam totalno imao tekst u glavi. Ta pesma je postala popularna, jer je istinita i stvarna za taj momenat - smatra Momčilo, koji je isto tako „na brzaka" bio stvorio i numeru „Tekila - gerila".   

Zatim, objasnio je zašto smatra da ne „dolaze" pesme samo iz najveće tuge, već i upravo suprotno.

Momčilo Bajagić Bajaga, ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Laž je da pesma nastaje samo iz najveće tuge. Pesma može da nastane iz najveće sreće, najveće gluposti... To je jednostavno trenutak koji se desio. Ja mislim da sve pesme postoje negde u atmosferi i da ljudi koji mogu da dopru na neki način do toga, nekako se priključe na njihov USB i prepišu pesmu uz svoje dodatke. Ali mislim da je to tako i da tako mnogo pesama nastane. I podsvesno i svesno. Opet, nekako, to je dar i zašto sam sad baš ja dobio da napišem tu pesmu, ne znam, ali hvala puno - kazao je on u pomenutoj emisiji svojevremeno s blagim smeškom na licu.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike