Kakvu tajnu krije čuvena Bajagina numera „Tamara“: Postala je veliki hit, a zapravo je pesma sa greškom

04.01.2023

08:31

1

Momčilo je u pesmi opisivao muvanje sa jednom devojkom u Rusiji, iako nikada tamo nije ni bio

Kakvu tajnu krije čuvena Bajagina numera „Tamara“: Postala je veliki hit, a zapravo je pesma sa greškom
Momčilo Bajagić Bajaga - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Veliki hit Momčila Bajagića Bajage, numera „Tamara“ je zapravo pesma za greškom. Naime, malo ko zna kakvu priču krije ova pesma. Ono što je svim prva asocijacija zasigurno je Moskva i jedna ruska ljubavna priča, ali istina koja se krije iza teksta pesme je drugačija.

Tamara se našla na ploči „Pozitivne geografije“, Bajage i instruktora, a Momčilo je u pesmi opisivao muvanje sa jednom devojkom u Moskvi. Ili Sankt Petersburgu? To na kraju nije ostalo jasno.

Kako je Bajaga ispričao, do tog trenutka kad je pesmu napisao - 1984. godine, nikad nije bio u Rusiji. Pored toga što je ta ljubavna priča izmišljena, pustio je malo i mašti na volju. 

ATAImages/ Antonio Ahel
Momčilo Bajagić Bajaga

U pesmi on kaže da je prvo čeka satima ispred teatra Baljšoj. Znači Tamara živi u Moskvi. Međutim, onda Momčilo kreće u drugoj strofi sa tim da je ona lepša od Neve i raskošnija od Jermitaža koji se nalaze u Sankt Petersburgu.

Kasnije je Bajaga pričao da Rusima to nije smetalo i da im je bilo simpatično, kao i da su sve prepisali pesničkoj slobodi, a njegova zamisao je bila da se sve rimuje. 

Tu inače nije kraj trivija vezanih za ovu pesmu. Ona počinje glasom Ruskinje, koja bi valjda trebalo da predstavlja devojku Tamaru. Jedan od njegovih saradnika Dušan Mihajlović Špira (iz benda Doktor Špira i Ljudska Bića) je savetovao da nađu devojku koja bi ispričala bilo šta na ruskom.

24sedam/D.B.
Momčilo Bajagić Bajaga

Međutim, pošto nisu uspeli da nađu nekoga ko ima dovoljno dobar akcenat, Špira se setio da svaki dan na radiju ima vodostaj na ruskom. Tako da su usnimili spikerku sa radija, a u pesmi čujemo koliko je Dunav visok kod Bezdana.

Ipak, bez obzira na sve ove geografske greške, Tamara je ostala u istoriji pop kulture upamćena kao jedna od najlepših balada jugoslovenske rokenrol scene.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike