Sud uskoro donosi odluku o otkazanom koncertu u Hrvatskoj: Hoće li Bekuta, Keba i Zorana zapevati u Puli?

11.03.2023

10:14

0

Održano je ročište, advokati jedne i druge strane izneli svoje argumente

Sud uskoro donosi odluku o otkazanom koncertu u Hrvatskoj: Hoće li Bekuta, Keba i Zorana zapevati u Puli?
Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Pixabay

Otkazivanje koncerta srpskih pevača u Puli, a potom i u Osijeku, privukao je veliku pažnju javnosti u regionu. Neki su osudili, drugi podržali, ali konačna odluka o svemu biće doneta sledeće nedelje na sudu. 

Naime, juče je održano ročište u Trgovačkom sudu u Pazinu povodom ovog slučaja, a advokat "Hiljadarke", koja je organizator koncerta, zatražio je da sud odredi privremenu meru kako bi im se predao prostor za koncert u periodu predviđenom ugovorom.

Vlasnici dvorane, sa druge strane, tvrde da organizatori koncerta nisu platili na vreme i da je zapravo to problem zašto je koncert stopiran, a ne pevači iz Srbije.

Pexels/Antonio Ahel/ATA Images
Ana Bekuta, Dragan Kojić Keba

- Stvarno nije plaćeno, ali zakon u tim slučajevima kaže, ako se plati naknadno, da je ugovor i dalje na snazi. Po mojim saznanjima, bilo je prodato oko 2.900 karata za kapacitet od 2.000 do 2.500 sedećih mesta. Ta dvorana može objektivno primiti oko 5.000 ljudi. Treba videti koliko bi karata moglo biti prodato i trebalo bi proceniti koliko bi se ostvarilo od prodaje pića na šankovima. Ako sud ne odobri privremenu meru, idemo dalje s tužbom za naknadu štete - rekao je branilac organizatora nakon izlaska iz sudnice i dodao:

- Trgovačko društvo "Pula sport" je državni objekat, od njih se očekuje veća količina opreza kada postupaju u svim sferama. Nije to starija gospođa da joj vi nešto možete "uvaliti". Ako su oni smatrali da im je bitno da se navede ko su izvođači, onda kad je moja stranka rekla: "Duško Kuliš i prijatelji", "Pula sport" je trebalo da pita ko su "prijatelji", a ako bi moja stranka rekla da ne zna, onda je "Pula sport" trebalo da kaže da se, kada se sazna ko su prijatelji, onda sklapa ugovor - objasnio je svoj stav Simić.

Printscreen/HRT
Filip Zoričić

S druge strane, advokat koji zastupa "Pula sport" ističe da ne voli što se ceo slučaj vodi u medijima, preferira da to bude u sudnici i ističe da su "dovedeni u zabludu".

- Shvatam zainteresovanost za predmet jer je dosta osetljiv. Sud će doneti odluku na temelju argumentacije koja će, po mom mišljenju, biti na našoj strani. Smatramo da smo sve detaljno obrazložili i argumentovali, tim pre što se ta šteta mora dokazati. Postoje četiri kumulativne pretpostavke, od kojih nije dokazana nijedna. Radi se o jednom pseudopritisku. Dovedeni smo u zabludu. Nismo znali ko su izvođači, jer da smo znali koji su, sigurno ne bismo tako postupili. Prvi ugovor je sklopljen da se uplati akontacija, s kojom se takođe kasnilo, i da se dostave svi transparentni podaci o liku i delu svih izvođača. Ne radi se ni o kakvoj cenzuri i mentalnoj higijeni i pokušaju uvođenja nekog moralnog ćudoređa, nego o diskrecijskom pravu želimo li takvu vrstu koncerata u Puli - rekao je on.

Printscreen/Osjecka tv
Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka

Pored Duška Kuliša, na koncertu je trebalo da nastupi Ana Bekuta kao i Dragan Kojić Keba i Zorana Mićanović.

- Sve što ja znam jeste da su svi argumenti na našoj strani i očekujem presudu u našu korist. Koliko sam čuo, odluka o tome bi trebalo da bude doneta za koji dan, čekamo! - poručio je Keba, piše Kurir.

Amir Hamzagic/ATAImages
Dragan Kojić Keba

Podsetimo, skandal je nastao kada je predsednik Pule rešio da otkaže koncert tvrdeći da narodnim pevačima nije mesto u njegovom gradu, kao ni takvoj vrsti manifestacije.

Koncert je potom trebalo da bude prebačen u Osijek, ali je gradonačelnik tog grada rešio takođe da ga zabrani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike