Sramotna srbofobija se nastavlja! Nakon Pule, i gradonačelnik Osijeka zabranio koncert srpskim pevačima!

24.02.2023

09:50

1

Ne želi takvu "promociju"

Sramotna srbofobija se nastavlja! Nakon Pule, i gradonačelnik Osijeka zabranio koncert srpskim pevačima!
Ivan Radić - Copyright Printscreen/YouTube/HRTOtvoreno

Afera "cajke" u susednoj Hrvatskoj ne jenjava. Nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić zabranio koncert narodne muzike u tom gradu, organizatori su najavili da će koncert biti održan u Osijeku, ali je i gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić (HDZ) poručio da najavljeni koncert ne može biti održan u gradskom prostoru.

- Osijek je srednjoevropski grad koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog leta kulture koja dokazuje kako kultura i umetnost savršeno pristaju gradu na Dravi - napisao je gradonačelnik Osijeka na Fejsbuku.

Printscreen/YouTube/NovaTV
Ivan Radić

Naveo je, između ostalog, da je iz medija saznao da će Osijek postati "zamenski grad" za najavljeni koncert koji je prvobitno trebalo da bude održan u Puli.

- S obzirom na identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva 'promocija' zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim uticati na to šta će ko privatno da sluša, ali smatram da treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti - naveo je takođe Radić.

Istakao je da kao gradonačelnik, apsolutno podržava reakciju kolege gradonačelnika Pule. 

- Kako sam već napomenuo, svestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke, šta dozvoliti, a šta ne, kako u tim odlukama izbeći subjektivni uticaj ličnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja - stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor šta ne želimo", naveo je Radić.

Projekat Hiljadarka, koja je 25. marta nameravala da organizuje koncert u pulskom Domu sportova na kojem je trebalo da nastupe pevači narodne muzike, najavila je tužbu protiv pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića jer nije odobrio korištenje gradskog prostora za ovaj muzički događaj.

Na koncertu je trebalo da nastupe poznati pevači narodne muzike Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, a organizatori su juče u svom reagovanju prozvali Zorčića da je u komunikaciji s njima bio nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi.

- To nije primereno za ovaj grad, iza toga stojim i neću od toga odustati. To je razlog otkazivanja jer Pula pripada drugom identitetu kad govorimo o Evropi, Mediteranu, Zapadu. Jednostavno, turbo folk muzika ne može biti u javnom prostoru Pule. Iza toga stojim i gotovo - poručio je gradonačelnik Zoričić u izjavi za novinare. Dodao je kako je Pula “trenutno evropski hotspot za koncerte”.

Printscreen/HRT
Filip Zoričić

Na pitanje da li je istina to što su organizatori koncerta izjavili da je u komunikaciji s njima bio prilično nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi, Zoričić to negira i najavljuje tužbu protiv organizatora.

Ovim povodom oglasio se i istarski župan Boris Miletić i istakao da, ako je istina ono što su saopštili organizatori, smatra apsolutno nedopustivim bilo kakvo vređanje na nacionalnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

- Ponavljam, ako je navedeno istinito, najoštrije osuđujem takvu retoriku, koja je tolerantnoj Puli i Istri nepoznata i nesvojstvena. Naša je regija upravo poznata po svojoj otvorenosti i multikulturalnosti i takva će uvek biti -  zaključio je Miletić, prenela je Hina.

Podsetimo, nakon što se juče u medijima pojavila informacija da je gradonačelnik Zoričić zabranio koncert srpskih izvođača narodne muzike, tim povodom se oglasila i Ana Bekuta, koja je trebala da peva na ovom koncertu. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Bekuta (@anabekuta1)

 

- U Istri sam u poslednjih 40 godina letovala barem deset puta. Jer, kako kažu moji prijatelji, imam ukusa. Za mene je Istra jedna od najlepših regija naše bivše države. Hrana je fantastična, krajolik je prelep, svi moji domaćini su bili neverovatni i tretirali me kao kraljicu. Tako, primetila sam, tretiraju svakog svog gosta. Odakle god on dolazio - napisala je Bekuta, te nastavila:

Zato znam da odluka gradonačelnika Pule nema veze s načinom na koji razmišljaju Puležani i Istrijani. U Puli i Istri sam provela dovoljno vremena da ih upoznam. Đubre, ili kako rekoše smeće, nema naciju. Smeće ne može biti srpsko ili hrvatsko. Smeće je jednostavno đubre i smeće. Vidim da ga i u Srbiji i u Hrvatskoj imamo u jednakim količinama.

Pevačica je odlučila da da i savet akterima ovog skandala.

- Ako mi dozvole akteri današnjih vesti da im dam jedan savet iz života: Kada ti se program ne sviđa, prebaci ga. Kada ti se kafić ne sviđa, promeni ga. Kada ti se koncert ne sviđa, ne kupuj kartu. Vrlo je jednostavno. Živi i pusti druge da žive. Pevaj i pusti druge da pevaju. Vidimo se u Osijeku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike