Poznati koji su bili žrtve vršnjačkog nasilja! Doživeli velike traume: Čupanje za kosu, maltretiranje, otimanje hrane

26.12.2022

21:29

0

Jelena Karleuša, Sanja Vučić, Milan Stanković i Kristina Radenković su doživeli velike traume u detinjstvu

Poznati koji su bili žrtve vršnjačkog nasilja! Doživeli velike traume: Čupanje za kosu, maltretiranje, otimanje hrane
Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Pexels

Mnoge naše domaće zvezde bile su žrtve vršnjačkog nasilja - jednog od najgorih iskustava koje kao dete možeš da osetiš. Od sitnih provokacija, do ozbiljnog psihičkog, ali i fizičkog maltretiranja prošle su Jelena Karleuša, Milan Stanković, Sanja Vučić i Aleksandra Prijović, ali i brojni pevači koji o tome nisu spremni da govore.

Danas su na visini zadatka, profesionalci u svom poslu, ali u detinjstvu su se suočili sa brojnim problemima i traumama koje su ih očvrsnule. 

Jelenu Karleušu čupali, pljuvali i vređali 

Sve različitosti, pošavši od temperamenta, izgleda, karaktera uticale su da se naše javne ličnosti osećaju neprihvaćeno. Tako je Jelena Karleuša bila na meti vršnjaka zbog visine, ali i zbog svog čvrstog stava.

- Bila sam izuzetno visoka devojčica u osnovnoj skoli, delovala sam starije, tako da sam bila stalno na meti dece iz starijih razreda. Uglavnom agresivnih dečaka. Moje čudno prezime je takođe bilo problem. Pošto sam bila izuzetno hrabra devojčica, nasilnici su mi prilazili grupno na odmoru. Nikako pojedinačno. To je njihov način. Okruže žrtvu i kreće maltretiranje. Mene su šutirali i čupali za dugu kosu, pljuvali i vređali. Niko mi od druge dece nije pomagao, a ja po nekom nepisanom dečijem pravilu, nisam govorila ni nastavnicima ni roditeljima - ispričala je Karleuša svojevremeno: 

ATAImages/Antonio Ahel
Jelena Karleuša

- U odeljenju u koje sam išla imali smo i dva autistična deteta, Jelenu i Nenada. Bila sam jedna vrsta zaštitnika te dece koju su takođe maltretirali, pa sam i zbog njih dobijala batine na odmoru. Najviše je stradao Nenad, kome je od udaraca pesnicom u glavu tekla krv iz ušiju dok je on vrištao! Pošto sam jedina htela da mu brišem krv, deca su se smejala i govorila da smo muž i žena. Jednom prilikom posle žestokog maltretiranja Nenada pre časa, kada je učiteljica Sonja ušla u učionicu, podigla sam dva prsta i ispričala ko ga je sve tukao i kako. Učiteljica nije učinila ništa, a mene su mali skotovi za kaznu napali, šutirali i pljuvali na prvom sledećem odmoru - kazala je Jelena, ističući da je zbog visine prošla pravu torturu:

- Osnovne škole se sećam kao pakla. Kad sam krenula u prvi razred gimnazije, imala sam vec 180 centimetara i izgledala sam kao plavokosi vanzemaljac. Svaki prilazak školskom dvorištu punom dece je bio stresan. Toliko stresan da me je majka ispisala posle izvesnog vremena i promenila sam školu. Ubrzo sam snimila prvi album i moj život ja krenuo dalje. Nekog bi to sve slomilo, mene je srećom ojačalo - zaključila je tada Jelena.

Milanu Stankoviću cepali ranac

Dečije zavrzlame, spletkarenja, ali i ozbiljne prozivke bile su deo odrastanja i pevača Milana Stankovića.  

- Preživeo sam svašta, pa i vršnjačko nasilje. Vređali su me, cepali mi ranac i izbacivali me iz društva - rekao je ranije Milan.

ATAImages/Antonio Ahel
Milan Stanković

Kristini Radenković dečko otimao sendvič

Ni voditeljka Slagalice nije pobegla od vršnjačkog nasilja, a kako je jednom prilikom izjavila, sa dečkom koji ju je maltretirao kao devojčicu se suočila pre nekoliko godina. 

- Imala sam iskustva u detinjstvu sa nasiljem. Konkretno, jedan dečko me je maltretirao. Zanimljivo je da smo se pre par godina videli u izlasku. On sada radi kao socijalni radnik, verovali ili ne... Sve sam mu sasula u lice jer je bio nasilan i mnogo me nervirao. Kao klinka sam bila štreberka, mnogo sam volela da učim, pa sam ga zbog toga jako nervirala, pa me on gađao grudvom, otimao mi sendvič. Posle cele nedelje skupljam za topli sendvič, to nikada neću zaboraviti, a on uzme, pa mi odlomi pola - ispričala je svojevremeno Kristina, ističući da je ovaj period za nju bio veoma bolan:

Antonio Ahel/ATAImages
Kristina Radenković

- Vređali su me zbog proteze, zuba, zadnjice. Deca umeju da budu zla, ali mislim da se to rešava kod kuće. Svako dete je slika svojih roditelja. Ako dete trpi nasilje kod kuće, ono će izaći i tu agresiju usmeriti na drugu decu - izjavila je tada Kristina.

Aleksandru Pirijović vršnjaci psihički maltretirali

Ovo nimalo prijatno iskustvo nije zaobišlo ni pevačicu Aleksandru Prijović. Naime, ona je u svom rodnom gradu doživela vršnjačko nasilje - nju su deca tada svakodnevno ismevala i vređala.

- Nije mi bilo lako. Ovo nikome do sada nisam rekla, ali ja sam bila žrtva dece u školi. Nisu me tukli, ali jesu psihički maltretirali - počela je ona potresnu priču.

Antonio Ahel/ATAImages
Aleksandra Prijović

- Ponižavali su me, nazivali jadnicom i pevaljkom. Govorili su: „Nije ništa bolja od majke pevaljke”. Sprdali su se na moj račun kako su stigli. U školi su, posle svakog mog nastupa, donosili snimke i puštali ih. Smejali su se na sav glas, sve sam čula i videla. Verujte da mi se, u tim trenucima, srce cepalo.

Kada je postala uspešna, svi oni koji su je prozivali, žele da se druže sa njom.

- Javljaju se, pišu mi na Fejsbuku i podržavaju me. Sada sam im slatka, lepa, mila i draga. Svima odgovorim na poruku, ali nisam zaboravila kako su me maltretirali - istakla je svojevremeno Aleksandra.

Sanju Vučić vršnjaci nazivali svinjom

Bivša Uraganka, Sanja Vučić je takođe bila žrtva vršnjačkog nasilja. Zbog gojaznosti je bila predmet svakodnevnog podsmeha svojih vršnjaka.

- Bila sam dosta korpulentna kao mala i zato sam se povlačila u sebe. Nisam htela da se ističem i da upadam ljudima u oči. Deca su me zadirkivala i nazivala raznim pogrdnim nadimcima. Govorili su mi da sam „debela svinja”. Zbog toga sam duboko patila u sebi, bolelo me je to njihovo prozivanje. Znali su da budu baš surovi, ali sada su klinci još gori! Međusobno se gaze i imaju klanove. Drago mi je što ne odrastam u ovom sadašnjem vremenu - kaže Sanja i dodaje da se kaje što nije uzvratila vršnjacima, već je dugo sve potiskivala u sebi:

Antonio Ahel/ATAImages
Sanja Vučić

- Nisam bila ratoborna i nisam se zauzimala za sebe, sada mi je krivo zbog toga. Kao mala bila sam dosta ženstvenija, a kasnije sam postala pravi harambaša. Sada sam potpuno drugačija i borim se za pravdu, imam samopouzdanje. Kao mala ga nisam imala i smatrala sam da nisam dovoljno odrasla da se nekom suprotstavim ili da kažem svoje mišljenje.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike