Frontmen benda "Sunshine" otkriva kako su mu pretili oružjem, nudili narkotike i pravili probleme: Jednu situaciju nikad neće zaboraviti

29.10.2022

06:45

2

Ekskluzivno za emisiju "24sedam sa Marom" Bane je otkrio detalje iz njegovog života koji su malo poznati javnosti

Frontmen benda "Sunshine" otkriva kako su mu pretili oružjem, nudili narkotike i pravili probleme: Jednu situaciju nikad neće zaboraviti
Bane Sanšajn (30) - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Bane Bojović, frontmen benda “Sunshine” ekskluzivno za emisiju “24sedam sa Marom” otkrio je kako su mu pretili pištoljima, nudili kokain i pravili probleme tokom “brzih i ludih devedesetih”.

Sa Banetom smo se našli, gde drugde, nego na Novom Beogradu. Reper je na dogovoren intervju stigao na vreme, zauzeli smo klupicu kod skejt parka, sa pogledom na nekadašnju Zgradu CK, današnje Ušće, i krenuli na put vremeplovom.

Godina 1993. je ključna za "Sunshine", jer su upravo tada Bane i Đorđe Ramirez rešili da osnuju bend. Niko u tom trenutku nije mogao ni da pretpostavi koliko će taj sastav biti značajan za istoriju muzike u Srbiji. Oni su uspeli da spoje do tada nespojivo - rep rime, gitaru, bas, klavijature, što će kasnije biti definisano kao “crossover” bend. Mnogo važnije od toga, u svojim pesmama su uspeli da hirurški precizno prenesu prilike u društvu tog vremena.

24sedam/Ivan Mitić
Bane Bojović

Iako je dobar deo pesama ljubavne tematike o muško-ženskim odnosima, hitovi su postali i one numere u kojima se pominju društvene devijacije, kriminal, droga, prostitucija. 

Sam Bane nikada nije pričao o tome kako je bilo nastupati tokom devedesetih, u okolnostima kada je kriminal bio sveprisutan, jer ga niko to nije pitao. Zbog toga sam ovaj razgovor usmerila na to da li se dešavalo da likovi iz kriminalnog miljea dolaze na njegove nastupe, prave probleme ili se poistovećuju sa pesmama.

- Bilo je raznih varijanti, uopšte u tom periodu života, i privatno, i na koncertima. Kad nemaju da plate honorar, dovedu neke likove sa pištoljima tu da ti mašu i da te uplaše, a svestan si da je to samo scenski nastup - otkrio je ekskluzivno za emisiju “24sedam sa Marom”.

Voditeljki Mariji Atanasković je ispričao da je raznih dešavanja bilo i u publici. 

- Dođu našmrkani koksom i onda samo koks, koks, vidiš njih kako ih seče pesma, iako te vole, njih pet-deset te napušavaju sve vreme,  dok bend svira neku drugu pesmu, pa onda između te vole i opet teraju to, jer su na tome, pa opet sviraš nešto drugo, opet te napušavaju, dok ti ne odsviraš tu pesmu, onda je sve super, onda može sve, ali navikao sam - priča on.

Bilo je i onih koji su mislili da je i Bane iz iste priče, pa su mu nudili druženje i postavljali se kao ortaci.

- Prilaze ti da ti nude da se mi odštekamo koksom, a ‘96, kad je bila Zaječarska gitarijada, kao došao neki momak i pokaže mi da dođem, jer su tu bili klinci kojima sam ja davao autogram i sad onako gard i tu iza neka ekipa stolovi, vidim ja da su u gasu da su krimosi i tu se kao motaju buksne, tu se ćuti, neke ribice sede u krilu, ali odmah vidiš šta je, vidiš u kom su oni tripu, da bi bili u tripu, jer to je predstava, možda oni tripuju da su to, ali ne znam kako da ti kažem, mnogo je drugačije, postoje ozbiljni ljudi koji su takvi i to je tako jedna velika razlika u energiji i vibraciji koju možeš da osetiš, ovo su deca koja se pale, a ovi koji su ozbiljni, bogu hvala da nije bilo nikakvih ozbiljnih problema - rekao je voditeljki Mariji Atanasković.

Zanimljivo je da se nikad o pesmama “Sunshine-a” nije pisalo kao o promociji kriminala, jer sama kulminacija teksta pokazuje da takav izbor ima loš kraj. 

Česti su komentari ispod njihovih pesama na YT da su “uz njih odrastale neke normalnije generacije”. Bane je saglasan.

24sedam/Ivan Mitić
Bane Bojović

- Ovo je neko nenormalno vreme. Ove generacije, ti im plasiraš bilo šta, oni će to da slušaju, to je tuga, to je bedak. Meni se generalno trep matrice sviđaju, ali ne sviđa mi se kako repuju, a uopšte koji su to idoli, da ne spominjem ta idiotska imena, prosto da ne veruješ, ali ne znam zašto je tako nenormalno! - govori Bane.

Ovo leto je bilo izuzetno radno za “Sunshine”, imali su niz nastupa po festivalima širom zemlje, a objavili su i novu pesmu “Arija M”. Bez obzira na to, hitovima iz devedesetih: “Iza horizonta”, “Priđi mi ti”, “Kurva”, “Makro”, “Misli mene gone” i drugim zauzeli su mesto u istoriji koje im nikada ne može biti oduzeto. 

Ove godine je tačno 20 godina od filma “1na1” u kojem je Bane imao izuzetno zapaženu ulogu Kome. Iako je film rađen sa vrlo ograničenim sredstvima, u periodu posle bombardovanja i čestim restrikcijama struje, ostao je do dana današnjeg jedinstven primer novobeogradskog urbanog vesterna. 

24sedam/Ivan Mitić
Bane Bojović

- Dve trećine celog scenarija su moje replike, moja gluma nije bila u pogledima i dve reči, nego sam ja non-stop morao nešto da pričam, tako da kad se to pripremalo, ja sam mesec dana pred film kad smo putovali po autobusima da sviramo, krenuo da učim napamet, jer bila me je uhvatila frka, jer nisam glumac. Tako da sam ja sam sebi dao tu pripremu da bi što bolje ispalo i bogu hvala jeste, pamti se čak i sada - ispričao je za “24sedam”.

Zbog čega žene vole pesme u kojima se baš one prozivaju, kome je posvećena pesma “Žaklina traži sponzora”, a kome “Miss J” i šta misli o treperima na srpskoj sceni, saznaćete, ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam TV.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike