Žmaher je već bio muzičar kad je hteo da prodaje hamburgere! Progovorio o teškim počecima: Bio sam spreman na sve!

08.06.2022

10:51

0

Kad je sebi zacrtao cilj, nije odustajao dok ga nije i dostigao

Žmaher je već bio muzičar kad je hteo da prodaje hamburgere! Progovorio o teškim počecima: Bio sam spreman na sve!
bg_prolece_27042022_0063 - Copyright ATAImages/Milan Maričić

Ranih devedesetih, Filip Žmaher je svojim moćnim vokalom pokorio jugoslovensku scenu. Zatim, uspeo je da osvoji i srca milionske publike u Rusiji, Ukrajini, te Belorusiji. Nedavno, u jednom je intervjuu objasnio kako se kalio u beogradskim garažama, pa otvoreno progovorio o svojim počecima, turbulentnim vremenima, ali i povratku u Srbiju, odakle je, inače, otišao u zenitu karijere.

- Osvojio sam gran-pri na festivalu „Slovenski bazar" u Belorusiji 1995. godine, a to je jako propraćen i poštovan festival, jer tada se nezvanično proglašava najbolji pevač svih Slovena. To je bilo vreme bez interneta, kad su ljudi sedeli pored malih ekrana i čekali velike manifestacije, a tu je pratilo nekoliko stotina miliona ljudi. Posle dve godine su me pozvali da učestvujem u proslavi 850 godina Moskve, što smatram velikim uspehom. Imati čast da nastupam na Crvenom trgu za mene je bilo fascinantno i nezaboravno. Bukvalno igla nije mogla da stane. Gde god sam pogledao, video sam ljude - počeo je Filip, piše „Objektiv", pa nastavio o tome kako je kao roker završio na pop i šlager sceni.

- Mene su festivali afirmisali, ali sam se bavio više rok muzikom, a manje popom. Ja bih svoje pesme nazvao melodičnim popom.

Filip Žmaher ATAImages/Milan Maričić
 

Činjenicu da se folk i te kako sluša, a sve manje rok, kao i pop, komentariše:

- Kriza autorstva je krenula u celom svetu još devedesetih godina prošlog veka, a to se kod nas zbog ratova odrazilo još ekstremnije. Kad je kriza u zemlji, onda ljudima treba jeftinija muzika da se vesele. Umetnost tada gubi na značaju. Koliko god da zvučim kao ozbiljan čika iz nekog udruženja kompozitora, moje subjektivno mišljenje je da je sve to uticalo na ozbiljan pad autorstva pop i rok muzike.

Svojih teških početaka se svakako seća do detalja.

- Počeo sam osamdesetih godina prošlog veka i vežbali smo satima. Imali smo nebrojene probe u garažama, podrumima i atomskim skloništima samo da bismo nastupili dvadesetak minuta na nekoj gitarijadi. Bio je neopisiv osećaj da je neko mogao da čuje muziku koju smo iznedrili kao klinci. Tako sam i rešio da napustim studije i sam sebi sam obećao da ću živeti da bih pevao, a od čega ću živeti, nisam imao pojma. Jednostavno, bio sam spreman da radim fizikaliju, da prodajem hamburgere, samo da bih se bavio muzikom. Cilj mi je bio da se bavim muzikom. To što sam ubrzo uspeo i da živim od muzike je bilo sjajno, jer nisam morao da radim poslove koji nisu baš prijatni - rekao je on za pomenute medije, pa se osvrnuo na „Beogradsko proleće", te izvođenje pesme „Oprosti mi".

Upitan da li to znači da se definitivno vraća na domaću scenu, odgovorio je:

- Ceo život pevam i to najviše volim da radim, tako da je suština mog bića da ostanem u tome. Svi moji planovi su usmereni u tom pravcu. Sad planiram da se više posvetim nastupima u Beogradu i Srbiji.

Od kolega, sa mnogima je, kaže, ostao u kontaktu.

Zaista je dosta kolega sa kojima sam u kontaktu i bojim se da ću neke propustiti. Pored Madam Pijano i Borisa Režaka, bio sam veoma blizak prijatelj sa Igorom Starovićem. Nažalost, on nas je napustio - zaključio je on.

Filip Žmaher ATAImages/Milan Maričić
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike