Ovo ste sigurno propustili u numeri „In corpore sano"! Publika u Londonu fascinirana Konstraktom (VIDEO)

18.05.2022

15:31

1

Reakcije na nastup naše umetnice na „Evrosongu" i dalje pristižu

Ovo ste sigurno propustili u numeri „In corpore sano"! Publika u Londonu fascinirana Konstraktom (VIDEO)
Konstrakta - Copyright Profimedia

Konstrakta je sa pesmom „In corpore sano" najpre omađijala domaću publiku. Na takmičenju za „Pesmu za Evroviziju" odnela je pobedu, zatim je iz svog polufinala „Evrosonga" prošla u finale, da bi se na kraju plasirala i na zavidno peto mesto ovog prestižnog muzičkog šoua.

Reakcije na njen nastup i dalje pristižu, a jedna od najzanimljivijih je svakako - reakcija novinarke Kajli Mekdonald, koja je na stranici jedne od najslušanijih stanica klasične muzike objavila čitavu priču - o Konstraktinoj inspiraciji crkvenom muzikom.

Kako kaže, „In cospore sano" za nju krije brojna iznenađenja, od kose Megan Markl do Sikstinske kapele, piše „ClassicFM".

- U prilično nadrealnom izvođenju videli smo pevačicu kako neprestano pere ruke. Pesma je ponudila satirični pogled na srpski zdravstveni sistem, uticaj masovnih medija, pandemiju koronavirusa i savremene standarde lepote, počevši od sad već dobro poznatog razmišljanja o tajni zdrave kose Megan Markl - pisala je zatim, pa se dotakla toga kako su pažljivi slušaoci horske muzike mogli da uoče i „suzdržanu napetost u Konstraktinoj buntovničkoj pesmi".

Poznavaoci klasične muzike, nakon toga, upozoravaju slušaoce da načulje uši na kraju druge strofe, kad se Konstrakta moli govoreći: „Bože, daj mi zdravlja". Upravo tu se mogu nepogrešivo čuti, prema daljim napisima, molski akordi dela „Miserere", nakon čega je usledio poluton koji je skliznuo u melodijski fragment horskog ovog, u stvari, remek-dela italijanskog kompozitora Gregorija Alegrija.

Pesma, prema mišljenju Mekdonaldove, „podiže raspoloženje i na trenutak seče poput noža. Iznenađujuće".

Analizom pesme utvrđeno je da „ima još crkvenih prizvuka u pesmi. Zanimljivo je primetiti da se u Konstraktinoj pesmi može čuti stih otpevan na crkvenom latinskom: „Animus tristis in corpore sano"; reči zvuče kao da su izašle iz neke partiture katedralnog hora.“

U istorijskim izvorima je ostalo zapisano da je priča o nastanku dela Gregorija Alegrija neverovatna. Izvorno, Alegri je komponovao za Sikstinsku kapelu. Legenda kaže i da je ovo delo bilo najstrože čuvano, da partitura nije mogla da se iznese iz Vatikana, niti da se čuje izvan vatikanskih zidina.

Konstrakta AP/Luca Bruno
 

Tako je bilo do 1770. kad se, navodno, na Uskrs te godine u Vatikanu pojavio Mocart. Tada četrnaestogodišnjak Volfgang Amadeus čuo je to slavno, zabranjeno, na jednoj crkvenoj službi. Povukao se u osamu i transkribovao celo delo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike