Milica Pavlović o običajima za Vaskrs: Kupala sam se u kadi po kojoj su plutale latice ruža i mazala lice crvenim jajetom

25.04.2022

08:19

3

Pevačica sa posebnom emocijom priča o praznicima koje je provodila sa bakom i dekom

Milica Pavlović o običajima za Vaskrs: Kupala sam se u kadi po kojoj su plutale latice ruža i mazala lice crvenim jajetom
milica_pavlovic_12042022_0048 - Copyright ATAImages/ A.A.

Pevačica Milica Pavlović sa osmehom se seća perioda kada je Vaskrs slavila sa bakom i dekom koji su je odgajili. Tradicija se poštovala u njenom domu, a ona je uživala negujući naše običaje. 

- Najdivnije na svetu su mi uspomene na Vaskrs kada sam bila mala. Mislim da je najveći blagoslov u životu to što sam odrasla s bakom i dekom u tako malom mestu gde se svi ljudi poštuju, vole, podržavaju i dele sve. Od malih nogu sam bila okružena ljubavlju, toplinom i iskrenošću. Pomisao na Vaskrs mi budi toplinu u grudima i osećaj mira, spokoja i neku lepu energiju. Volela bih da su svi imali priliku da osete takvu toplinu u odrastanju - kazala je Pavlovićeva i dodala:

Antonio Ahel/ATAImages
Milica Pavlović

 

- Mnogo sam se radovala Vaskrsu dok sam živela u Bunibrodu. Moji baka i deka su izuzetno poštovali sve naše velike praznike i uvek su vodili računa da ispoštujemo sve običaje. Sećam se, u noći uoči Vaskrsa smo svake godine morali da sačekamo ponoć budni jer, po narodnom verovanju, ko zaspi pre ponoći cele će godine biti pospan i lenj. A onda kada se probudimo, baka je uvek pripremala posebnu vodu kojom bismo se umivali da bismo cele godine bili zdravi. Zatim se podrazumevao odlazak u crkvu. Baka i deka su me na Vaskrs uvek podsećali da zamislim želju jer će se ona tada sigurno ostvariti.

Milica otkriva da se u njenom domu u Leskovcu praktikovao jedan poseban običaj:

Antonio Ahel/ATAImages
Milica Pavlović

 

- Moja baka me je kao dete naučila jednom posebnom običaju - da se kupam u kadi punoj vode dok po njoj plutaju latice crvenih ruža. Nakon kupanja, lice sam premazivala crvenim jajetom i govorila: „Kako je ovo jaje crveno, tako ću ja cele godine biti rumena“. Neverovatno je kakve su to uspomene, sećam se da sam cele godine čekala da dođe Vaskrs koliko sam volela sve to - rekla je Milica za „Kurir“.

Po dobrom starom običaju, na Veliki petak su se šarala jaja, a na Vaskrs se na stolu nalazila bogata trpeza. 

ATAImages/ A.A.
Milica Pavlović

 

- Baka nas je sve u kući razmazila kada su u pitanju praznici koji podrazumevaju veliku i obilnu trpezu. Sećam se, kad sam bila devojčica, stalno sam želela i pokušavala nešto da petljam u kuhinji, da joj pomognem i da učestvujem, ali je ona bila vrlo zaštitnički nastrojena prema meni i uvek mi je govorila da uživam i da ima vremena kad ću ja biti ta koja je glavna u kuhinji. I tako je ostalo na tome, samo što ja nikad nisam postala dobra kuvarica. Ne snalazim se najsjajnije s kuvanjem, posebno kada uporedim sve ono na šta sam navikla jer moja baka je neverovatna kuvarica. Od pita sa zeljem i sirom, preko torti i kolača, do nekih tradicionalnih jela - sve uvek bude ukusno. 

ATAImages/ A.A.
Milica Pavlović

 

Kao i sva deca, uživala je u kucanju jajima, ali ni dan-danas ne zna da izabare ono najtvrđe jaje. 

- Ne mogu da se pohvalim da umem dobro da procenim kada biram jaje za borbu. Kao dete, mnogo sam se ljutila kad mi neko polomi jaje, a kako sam bila najmlađa u komšiluku, popuštali su mi da ne bih plakala. Jedina osoba na koju se nisam ljutila je moj deka Vladimir. On je uvek imao sreće, ali i iskustva. Pobeđivao je tako što izabere najmanje jaje sa šiljatim vrhom i nisam se ljutila na njega, ali sam se inatila. Nisam odustajala sve dok mu ne slomim jaje. Dok se prisećam ovakvih trenutaka, još jednom shvatam koliko sam ja sreće imala u životu da odrastam s bakom i dekom. 

Kada je nju i baku napustio deka Vladimir, Milica kaže da se sve promenilo, a da njegovo odsustvo uvek primećuje kada su praznici koje je obožavala da provodi sa njim. 

- Naravno. Blaga je reč da mi teško padaju jer svi divni, važni i prelomni momenti u životu me sećaju na njega. Nedostaje mi svakog dana, da učestvuje u mom životu i da bude svedok svega što mi se dešava. Nikad se neću navići na njegovo odsustvo i na to što više nije tu, pored mene i uz mene.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike