Gordana Šaulić ponovo ide na sud: Sledi pravna borba za Šabanove hitove

28.02.2022

09:58

1

Gordana Šaulić ponovo ide na sud: Sledi pravna borba za Šabanove hitove
Šaban Šaulić i Goca Šaulić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Šaban Šaulić tragično je izgubio život pre tri godine u saobraćajnoj nesreći, a njegovoj supruzi Gordani ostalo je da se bori na mnogim frontovima.

Šabanova udovica, nakon suđenja koje je održano pevačevom ubici Alsinu Leventu, odlučila je da pravdu potraži na sudu i zbog njegovih brojnih hitova za čija se prava sada bori. Neraščišćeni računi ostali su sa izdavačkim kućama s kojima je Šaulić sarađivao tokom svoje bogate karijere.

Goca je sada rešila da pravdu potraži na sudu. Ona je tužila izdavačku kuću „Jugodisk“ u nameri da dokaže da je nekada njen suprug, a danas da je ona vlasnica fonograma nekih od njegovih najvećih hitova.

ATAImages/ Antonio Ahel
Goca Šaulić na grobu Šabana Šaulića

- Gordana Šaulić podnela je tužbu protiv izdavačke kuće „Jugodisk AD“ i tvrdi da oni nisu vlasnici fonogramskih prava - rekao je najpre izvor za Alo.

- Ona osporava njihovo vlasništvo i ne želi da se fonogrami najvećih Šabanovih hitova nalaze na digitalnim platformama „Jugodiska“ jer to znači da zaradu od pregleda ima samo pomenuta izdavačka kuća. Gordana smatra da sva dela pokojnog kralja narodne muzike, koji je bio i kantautor, treba da budu u njenom, tj. u vlasništvu porodice Šaulić, a zarada sa Jutjuba i ostalih savremenih platformi na kojima se muzika sluša i kupuje takođe da ide njima - rekao je izvor.

Šaban Šaulić je sa „Jugodiskom“ sarađivao od 1981. do 1989. godine. U ovom periodu sa pečatom ove izdavačke kuće izašlo je čak devet albuma. Izvor detaljno objašnjava šta je uloga suda u ovom procesu.

ATAImages/ Antonio Ahel
Gordana i Šaban Šaulić

- Glavno pitanje koje sud ovde treba da utvrdi tiče se pomenutih fonogramskih prava i fonograma koji se nalaze na Jutjubu „Jugodiska“. To znači da treba detaljno ispitati da li je Šaban za vreme saradnje sa „Jugodiskom“, tokom postojanja bivše Jugoslavije, iz svog džepa plaćao snimanja albuma, isplaćivao autore pesama, muzičare koji su svirali i studio u kom su se pesme snimale, ili su albumi u celini nastajali pod patronatom tužene izdavačke kuće.

Autorska, fonogramska i izvođačka prava nisu jedno te isto. Šaban je svakako imao izvođačko pravo, kao i autorsko za pesme koje je sam komponovao. Ipak, postoji realna mogućnost da je fonogramska prava prepuštao izdavačkoj kući. Ruku na srce, niko pre 40 godina nije mogao da pretpostavi u kom smeru će otići izdavaštvo - zaključuje izvor.

U ime izdavačke kuće „Jugodisk“ PR nije hteo da daje komentare, ali su naglasili da se ovim slučajem na adekvatan način bavi njihova pravna služba. Iz PR tima porodice Šaulić poslato je saopštenje na ovu temu.

Šaban Šaulić ATAimages/Antonio Ahel
Šaban Šaulić

- Tačno je da je Gordana Šaulić kao zakonski naslednik podnela zahtev za utvrđivanje na osnovu čega se ta firma upisala kao vlasnik fonograma, jer digitalne platforme nisu ni postojale u vreme kada su albumi objavljivani.

Takođe od „Jugodiska“, koji je bio u stečaju, ni Šaban ni Gordana kao autori pesama već 20 godina nisu dobili ni dinara po osnovu autorskih prava, niti je Šaban dobio kao izvođač išta, pa je tim advokata angažovan da zaštiti intelektualnu svojinu.

Koliko smo obavešteni, „Jugodisk“, za razliku od većine drugih kuća, od kojih neke i zvanično poseduju vlasništvo fonograma, još mnoge druge nije isplatio niti poštuje njihova prava, ali zato sebi želi da pripiše sva moguća ovlašćenja i beneficije - navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike