Crna godina za estradu: Iznenadne smrti zbog bolesti, samoubistva i borbe sa koronom uzdrmale javne ličnosti

30.12.2021

07:45

0

Oprostili smo se od Balaševića, Đuričića, Tozovca, Sanje Balkanike, Zdravkovića, Tucakovićeve, Rokvića, Merime, Kike

Crna godina za estradu: Iznenadne smrti zbog bolesti, samoubistva i borbe sa koronom uzdrmale javne ličnosti
kombo4 - Copyright ATAImages/Antonio Ahel/24sedam

Jedna od najtužnijih godina je za nama. Odlazak velikih imena sa javne scene ostavio je duboke rane. Starost, bolest, koronavirus odneli su živote muzičkih velikana bez kojih ništa neće biti isto, a estrada se suočila sa najvećim gubicima ikada. 

Merimi Njegomir održan je pomen 29. decembra na Novom groblju, a kao da je bilo juče kada nas je iznenada napustio čuveni kantautor Đorđe Balašević, bubnjar Dragoljub Đuričić, muzičar Sanja Ilić Balkanika, legendarni Predrag Živković Tozovac, hitmejkerka Marina Tucaković, pevač Marinko Rokvić. Javnost je uzdrmana i kada je preminula u 22. godini jutjuberka Kristina Kika Đukić

Ostali smo bez panonskog mornara

Celu Srbiju, ali i region početkom godine pogodila je vest da je preminuo čuveni kantautor Đorđe Balašević. On je umro 19. februara u 63. godini života. Zbog lošeg zdravstvenog stanja primljen je u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu gde se lečio od upale pluća. Lekari su preduzeli sve neophodne mere lečenja, ali do poboljšanja nije dolazilo, te je tamo i preminuo. Sahrana je obavljena u tajnosti u najužem krugu porodice 21. februara na Novom groblju u Novom Sadu, a ovaj dan je, inače, proglašen i Danom žalosti zbog smrti Panonskog mornara.

24sedam
 

Iza sebe je ostavio neutešne ćerke Jovanu i Jelenu, sina Aleksu i suprugu Oliveru Balašević, ali i brojne prijatelje, kolege i sugrađane koji su se danima opraštali od njega ostavljajući poruke, cveće i plišane igračke ispred kuće u ulici Jovana Cvijića.

Iznenadni odlazak

Još se nismo oporavili od Balaševićevog odlaska, a već nas je dočekala vest o smrti kompozitora i osnivača grupe Balkanika Aleksandra Sanje Ilića, koji je u martu iznenada preminuo u 70. godini od posledica koronavirusa. Na večni počinak je ispraćen 12. marta u krugu najbližih članova porodice i prijatelja.

Printscreen/Pink/ATA Images
 

Život je izgubio i slavni bubnjar

Još jedan život koji je odnela korona. Dragoljub Đuričić preminuo je 15. marta u 68. godini od posledica kovida-19. On je poslednjih dana života bio na respiratoru u KBC „Dragiša Mišović”, ali nije uspeo da se izbori. Bubnjar je 18. marta kremiran na Novom groblju, a potom ispraćen na večni počinak uz najuži krug porodice i prijatelja. Iza sebe je ostavio neutešne naslednike Andriju i Milana za koje se čitavog života trudio da ih izvede na pravi put. Njegov sin Andrija je u ispovesti za 24sedam ispričao kako su protekli poslednji dani muzičara, kao i to kakav je odnos, kao dete razvedenih roditelja, imao sa ocem.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Rastali smo se od Tozovca

Legenda narodne muzike, Predrag Živković Tozovac, preminuo je 6. aprila u 85. godini od posledica koronavirusa. Pevač se mesec dana pred smrt lečio u bolnici KBC „Dragiša Mišović” od upale pluća, ali mu se dva dana nakon otpuštanja stanje pogoršalo, te je prebačen na VMA, gde je i umro. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana 9. aprila uz zvuke pesme „Violino ne sviraj”, a njegovom ispraćaju na večni počinak prisustvovala je cela estrada, porodica, a od vanbračnih sinova ni traga ni glasa.

Predrag Živković Tozovac ATAImages/Anotnio Ahel
 

Tužni fanovi od Srbije do Rusije

Đorđe Marjanović preminuo je 15. maja u 90. godini. Muzičar je bio najveća jugolosvenska i srpska muzička zvezda, a tokom karijere bio je dobitnik brojnih nagrada. Iako se prvo pisalo da je umro od korone, njegova ćerka Nevena navela je da je bio opšte slab zbog godina. Marjanović je sahranjen u Aleji zaslužnih grana na Novom gorblju, a od njega se oprostio veliki broj kolega, prijatelja i njegovih "đokista". Kao veliki umetnik, u njegovu čast otvorena su dva muzeja, jedan u rodnom Kučevu, a drugi u Moskvi.

YouTube/Printscreen
 

Na večni počinak je ispraćen i Novica Zdravković

Pevač i brat Tome Zdravkovića, Novica, preminuo je 16. juna u KBC Zvezdara. Brat legendarnog Tome Zdravkovića skoro dve decenije vodio je bitku sa opakom bolešću - kancerom bešike, a sličnu sudbinu imali su i pevačevi brat i sestra. Sahranjen je na Centralnom groblju u krugu porodice i prijatelja, nedaleko od groba njegovog brata Tome. Iza Novice su ostali brojni hitovi, poput: „Ambis mog zivota“, „Pesme za Tomu“, „Splavovi“, „Ovo je ludnica“.

Sahranjena pored sina

Naša čuvena hitmejkerka Marina Tucaković izgubila je život u 67. godini 19. septembra posle duge i teške borbe sa opakom bolešću. Dve godine je krila da se borila sa kancerom, a kada je bolest uzela maha, terapija ju je održavala u životu. Do poslednjeg trenutka je stvarala, pa čak i kad je bila u bolničkoj postelji. Život je nije mazio - pre 13 godina 1. decembra izgubila je sina Miloša Radulovića. Njega je Marina pronašla mrtvog u porodičnoj kući u centru Beograda. Najpoznatija hitmejkerka izrazila je želju da počiva pored svog sina, što joj je porodica i ispunila. Sahrana je održana u užem krugu porodice i prijatelja 29. septembra, a 40 dana nakon smrti u Skupštini grada Beograda održana je komemoracija i tada je Marinin drugi sin Milan zvani Laća, objavio da će se pokrenuti „Fondacija Marine Tucaković“ za sve žene obolele od karcinoma dojke, koja će finansijski pomagati svim ženama kojima je pomoć potrebna.

G.G./ATAImages
 

Marina je tokom svoje dugogodišnje karijere napisala nekoliko hiljada pesama za pevače i tako im pomogla da izgrade sjajne karijere. Započela je pišući pesme za grupu „Zana“, a neki od najpoznatijih pevača kojima je pisala pesme su Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Toše Proeski,  Jelena Karleuša, Indira Radić, Svetlana Ražnatović, Severina, Nina Badrić, Neda Ukraden, Aca Lukas, Ana Nikolić i brojni drugi.

Zbogom Marinko

Pevač Marinko Rokvić preminuo je 6. novembra u 64. godini nakon teške borbe sa rakom pankreasa. Poslednjih meseci se zbog zdravlja povukao iz javnog sveta, odložio sve poslovne obaveze i poslednje dane života proveo sa suprugom i sinovima. Sahranjen je na Novom bežanijskom groblju u Begradu uz zvuke pesme "Jedina moja", a njegov sin Nikola Rokvić održao je potresan govor. Četrdesetodnevni pomen Rokviću održan je 15. decembra, a na groblje je tada došao i njegov vanbračni sin Dario Rokvić koji je doputovao iz Kanade.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Iza sebe je ostavio vanvremenske hitova bez kojih nijedno slavlje ne prolazi: „Potražiću oči zelenije“, „Jedina moja“, „Svađalice moja mala“, „Samo me potraži“, „Pusti me da je vidim“, „I pijan i trezan za tebe sam vezan“...

Tužna sudbina Merime Njegomir

Nažalost, tu se niz ne završava. Samo dve nedelje kasnije, 20. novembra, bitku sa opakom bolešću, takođe od karcinoma pankreasa, izgubila je i pevačica izvorne muzike Merima Njegomir. Nju je zadesila ista sudbina kao i Rokvića, te je svoj život okončala za tri meseca. Merima je svojim odlaskom ostavila neutešne tri ćerke, sina i sestru, ali i brojne prijatelje i kolege. Na večni počinak je ispraćena 23. novembra u Beogradu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, uz tamburaše i zvuke numere „Slavujev poj“, takozvane pesme za rastanke, koja se čula tokom povorke, što je potpuno slomilo sve koji su prisustvovali sahrani. Na samom grobnom mestu, tamburaši su zasvirali za Merimu „Što je lepo kad se neko voli“ i „Što se bore misli moje“.

24sedam/Danica Božović
 

Ugasio se mladi život

Ovaj tužni niz u 2021. godini završen je gubitkom jednog mladog života. Dvadesetjednogodišnja jutjuberka, Kristina Kika Đukić pronađena je mrtva u iznajmljenom stanu u srpskoj prestonici u noći između 8. i 9. decembra. Ovaj tragični slučaj je digao na noge čitavu javnost, a mnogi su se pitali ko je zapravo kriv zbog odlaska mlade gejmerke. Sahranjena je 14. decembra na groblju Lešće u Beogradu. Kika je na večni počinak ispraćena u belom kovčegu, a osim jecaja majke, suza najmilijih, na groblju se čula i pesma „Divljeg kestena“, „Kristina“. 

Zbog njene iznenadne smrti, a prethodne svađe sa jutjuberom Bakom Prasetom, on je pozvan na informativni razgovor u SBPOK.

24sedam/Goran Sivački
 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike