Đukanović na HRT-u sramno napao SPC i Vučića: "Velikosrpski nacionalizam suštinski se nikada nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću"

22.12.2021

17:43

0

Upitan da li Crna Gora već godinama živi u raljama organizovanog kriminala i korupcije, odgovorio je "da je ideja da se Crna Gora što lošije predstavi da bi se obezbedila međunarodna naklonost za promenu vlasti"

Đukanović na HRT-u sramno napao SPC i Vučića: "Velikosrpski nacionalizam suštinski se nikada nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću"
profimedia-0611306941 - Copyright Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da je odluka crnogorske Uprave za katastar i državnu imovinu da kao vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske upiše Cetinjski manastir, "još jedan pokušaj uzurpacije crnogorskog kulturno-istorijskog i sakralnog nasleđa", sa, kako tvrdi,"jasnim političkim ciljem da se izvrši srbizacija Crne Gore".

- To je politička intencija ideologa i promotera velikosrpskog nacionalizma i u Crnoj Gori i u regionu da se pokaže da Crna Gora nema ni svoj državni, ni svoj kulturni, ni svoj nacionalni ni verski identitet i da je samim time besmisleno postojanje još jedne srpske države, rekao je crnogorski predsednik u intervjuu za HRT.

Ðukanović tvrdi da je Cetinjski manastir imovina države Crne Gore koja je ostala takvom i posle 1920. godine, nakon što je ukinuta država Crna Gora, a formirana Srpska pravoslavna crkva.

- Sve je to trajalo do nedavno kada kreće uzurpacija tog sakralnog nasleđa Crne Gore, a sve se završava ovim (odlukom Uprave za katastar i državnu imovinu), rekao je Ðukanović.

Kako prenose podgoričke "Vijesti", on je još jednom izneo tvrdnju
da se "velikosrpski nacionalizam suštinski nikada nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću".

- Dovoljno je samo poslušati izjave, ne bilo koga, nego predsednika Srbije, koji je u više navrata, kritikujući svog prethodnika, kazao da je (Boris) Tadić dozvolio da Crna Gora postane nezavisna. Kao da smo pitali predsednika Tadića ili predsednika Vučića, a nismo se oslonili na istoriju i na ono što je definisano pravilima Badinterove komisije početkom devedesetih godina (prošlog veka), dodao je.

Ðukanović, koji je i lider Demokratske partije socijalista (DPS), ocenio je da se Crna Gora nalazi u jednoj dubokoj i kompleksnoj krizi, koja je i politička, i ekonomska, i zdravstvena, i institucionalna.

- Rezime: Evropska komisija je dala najlošiju ocenu Crnoj Gori od trenutka prihvatanja naše kandidature za članstvo u EU. Kao imperativ se nameće da to stanje treba promeniti. Demokratska partija socijalista na čijem sam čelu još uvek je stranka koja je prihvatila podržati one druge politicke strukture u Crnoj Gori koje žele promenu. Opredelili smo se da bismo najradije tu promenu izvršili kroz prevremene parlamentarne izbore. Nisam siguran da u ovom trenutku postoji konsenzus zainteresovanih politickih struktura za promenu oko tog scenarija, rekao je on, preneo je portal CdM.

Upitan da li CrnaGora već godinama živi u raljama organizovanog kriminala i korupcije, odgovorio je "da je ideja da se Crna Gora što lošije predstavi da bi se obezbedila međunarodna naklonost za promenu vlasti".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike