Važan korak za istragu o umešanosti Đukanovića u slučaju “Pandora papiri”: Crnogorski računi u Švajcarskoj više neće biti tajni

04.12.2021

22:14

0

Nedavno je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore uputilo zamolnice za podatke koji će pomoći istrazi

Važan korak za istragu o umešanosti Đukanovića u slučaju “Pandora papiri”: Crnogorski računi u Švajcarskoj više neće biti tajni
Instagram

Federalni savet Švajcarske pokreće konsultacije o automatskoj razmeni informacija o finansijskim računima sa 12 partnerskih država, uključujući Crnu Goru.

To je zvanično saopšteno iz Federalnog saveta Švajcarske, uz napomenu da su posvećeni poštovanju međunarodnih standarda transparentnosti.

Konsultacije o novom sporazumu sa Crnom Gorom trajaće do marta 2022. godine, prenosi RTCG.

Planirano je da automatska razmena informacija o finansijskim računima stupi na snagu 1. januara 2023. godine, a prva razmena podataka bi trebalo da se desi 2024. godine.

Pitanje računa crnogorskih državljana u Švajcarskoj i uopšte tajnosti poslovanja u toj zemlji, godinama je u fokusu švajcarske javnosti, navodi RTCG i podseća da je 2015. godine Međunarodna mreža novinara otkrila da je supruga bivšeg potpredsednika DPS Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara 2006. i 2007. na računu u Švajcarskoj, a da to on nije tada prijavio u svom imovinskom kartonu.

Nedavno je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore uputilo zamolnice pravosudnim organima Švajcarske i Velike Britanije za podatke koji će pomoći istrazi o navodnoj umešanosti crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića i njegovog sina Blaža u slučaju “Pandora papiri”.

Bonus video

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug