Ekshumirani ostaci dve žrtve Oluje: Sahrana u skladu sa željama porodica

22.09.2021

14:11

0

Autor: M.P.

Od 2001. do 2019. godine ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti

Ekshumirani ostaci dve žrtve Oluje: Sahrana u skladu sa željama porodica
Profimedia

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta, u Zagrebu u prisustvu članova porodica obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti stradale 1995. u akciji hrvatske vojske i policije Oluja.

Posmrtni ostaci ekshumirani su na grobljiima u Ličkoj Jasenici i u Kninu.

Pročitajte još:

Posmrtni ostaci dve osobe identifikovani su analizom DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su obavljane na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces od 2001. do 2019. godine iz registrovanih masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.

Pročitajte još:

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju Komisije za nestala lica.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug