Dačić: Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje Srba sa Kosmeta

22.09.2021

18:42 >> 07:43

0

Autor: I.Pavlović

On je rekao i da je problem tablica trebalo rešiti u dijalogu, a ne primenom sile

Dačić: Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje Srba sa Kosmeta
Copyright Ivica Dačić, Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je danas povodom incidenata na Kosovu i Metohiji koje izaziva Priština da je pravo pitanje da li Evropska unija misli da je Briselski sporazum iz 2013. godine aktuelan ili nije, poručivši da Srbija neće dozvoliti da se desi etničko čišćenje Srba na KiM.

Dačić je rekao i da mu sve ovo deluje kao proba Prištine da vidi kako će svi reagovati na “brutalno gaženje svih dogovora Briselskog sporazuma”.

– Oni žele da vide kako će se reagovati na primenu sile i da li će im to proći. Siguran sam da u njihovim glavama ima još mnogo mogućih akcija i incidenata koje mogu da učine. Predsednik Aleksandar Vučić je bio jasan – obaveza KFOR-a, odnosno NATO-a, koji čini okosnicu KFOR-a, jeste da garantuje bezbednost u skladu sa rezolucijom 1244. Mi ih javno upozoravamo da Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje Srba sa KiM, kao što je Hrvatska uradila u Republici Srpskoj Krajini. To je izazivanje, ne regionalne, nego nove svetske krize – rekao je Dačić za TV Tanjug.

Pročitajte još:

On je rekao i da je problem tablica trebalo rešiti u dijalogu, a ne primenom sile.

– Ovde je centralno pitanje, a mislim da Priština neće sama od sebe odustati od ovakvih akcija, da li će se međunarodna zajednica baviti ovim pitanjem ili okretati glavu, a neko je podsticati na takve akcije. Da budem jasan: protiv sam prekidanja bilo kakvog dijaloga. Srbija ne sme to da uradi, ali Srbija mora da traži od EU da kaže da li stoji iza Briselskog sporazuma – jasan je Dačić.

Njemu je, kaže, neshvatljivo da toliko godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma samo Srbija poštuje dogovoreno.

– Neshvatljivo je da je samo Srbija bila konstruktivan faktor, a da je druga strana odbila da primeni ono što je naš razlog prihvatanja sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština. EU niti čuje, niti se oglašava. Ponašaju se u skladu sa poznatim dobitnicima svetskih nagrada koji pozivaju na mir u svetu. Stalno upozoravaju dve strane. Valjda treba da upozorite ili sankcionišete stranu koja krši Briselski sporazum. EU je garant sporazuma, ali kakav je njihov kredibilitet ako ne mogu da stanu iza sporazuma? Imamo velike sumnje da će EU da pritisne Kurtija – rekao je Dačić.

On ocenjuje da se dugo izbegava primenjivanje Briselskog sporazuma.

– U pitanju je dugogodišnje izbegavanja primene Briselskog sporazuma, koji su potpisali. Garant tog sporazuma bila je Ketrin Ešton. Treba se setiti donošenja odluke o formiranju kosovske vojske, što je protivno rezoluciji 1244. Danas su kosovske vlasti upale bez ikakve najave na sever KiM. To je direktno kršenje svih dogovora, da ne govorim o taksama, koje su nanele velike štete. Pravo je pitanje da li EU misli da je Briselski sporazum aktuelan ili nije – naveo je Dačić.

On je naveo i da, ukoliko je Briselski sporazum važeći, onda je neprihvatljivo da u svakom saopštenju iz Brisela stoji uopštena formulacija gde se “obe strane pozivaju na smirivanje situacije”.

– To odbijanje da se kaže ko krši Briselski sporazum dovodi do toga da ga Priština i ne sprovodi. Često su iz Prištine nipodaštavali ulogu Ujedinjenih nacija. Oni su stalno hteli da svoju takozvanu državnost iskažu davanjem nekih svojih tablica, pretnjom da neće važiti srpski lični dokumenti i slično – napomenuo je predsednik Skupštine.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike