Odgovor Sarajevu na ratnohuškače i srbomrzačke pretnje: Ukoliko Republici Srpskoj nastave da prete, ona će otići iz BIH!

14.06.2024

14:53

0

Ono što smo čuli od (ministra odbrane BiH) Zukana Heleza kao nekoga ko predstavlja vrh bošnjačke politike u BiH je strašno, sramno, preteće i skandalozno

Odgovor Sarajevu na ratnohuškače i srbomrzačke pretnje: Ukoliko Republici Srpskoj nastave da prete, ona će otići iz BIH!
Radovan Kovačević - Copyright Printscreen/Youtube

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je danas da se nad Srbima nikada više neće nadvijati nikakve "Oluje" i da srpski narod nikada nigde neće otići iz Republike Srpske (RS), a da RS "ima i te kako pravo" da ode iz BiH ako budu nastavili da joj prete.

Kovačević je rekao da nije trebalo puno čekati nakon usvajanja sramne rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, pa da bošnjački politički predstavnici već na osnovu te usvojene rezolucije počnu da pozivaju na ukidanje i nestanak Republike Srpske, kao i celokupnog srpskog naroda u BiH.

- Ono što smo čuli od (ministra odbrane BiH) Zukana Heleza kao nekoga ko predstavlja vrh bošnjačke politike u BiH je strašno, sramno, preteće i skandalozno, i ne postoje reči kojima se mogu opisati tako strašne i sramne reči kakve je izgovorio - naglasio je Kovačević.

- On je podsetio da je Helez pozivao na direktno rušenje Republike Srpske i njen nestanak i dodao da bi, prema njegovom mišljenju, najbolje bilo da srpski narod sam ode iz BiH, da Srbe, kako kaže, ne bi dočekala ista sudbina kao Srbe u Hrvatskoj, misleći pri tome na "Oluju", navodi RTRS.

- Sramno je i skandalozno da Zukan Helez smatra da je rešenje za milion i po Srba koji žive u BiH takvo da oni sami odu ili da Republika Srpska nestane i da svi Srbi budu proterani u nekoj novoj 'Oluji'. Nad Srbima se više nikada nikakve 'Oluje' neće nadvijati i to treba svima da bude jasno", poručio je Kovačević. On je ocenio da Helez direktno preti Republici Srpskoj i Srbima "Olujom" i to sa pozicije ministra odbrane u Savetu ministara BiH, gde bi trebalo da štiti sve narode i sve građane i ustavni poredak BiH, uključujući i Republiku Srpsku.

- Upozoravali smo mi na to potpuno jasno i iz Srpske i iz Srbije, da će do tako nečega doći i da će ta sramna rezolucija biti korišćena isključivo kao političko sredstvo za pritisak na Srpsku, Srbiju i na celokupan srpski narod. Sada čujemo jedino da se niko iz međunarodne zajednice ne oglašava na direktne pozive rušenja Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja srpskog konstitutivnog naroda i Republike Srpske kao jednog od dva entiteta u BiH - istakao je Kovačević.

On je naglasio da pojedini predstavnici međunarodne zajednice znaju da se oglašavaju i nazivaju "napadom na Dejton" kad RS i Srbija zajedno kažu da neće više tolerisati kršenje Dejtona i da se ugrožavaju zagarantovana ustavna prava Republike Srpske i srpskog naroda.

Printscreen/ Hayat Media BiH /Profimedia/Mup
 

- Za predstavnike međunarodne zajednice ili za predstavnike američke Ambasade u Sarajevu bilo bi mnogo pametnije i korisnije da, umesto što gube vreme na isprazne i besmislene odgovore predsednicima Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, reaguju na ovakve sramne pretnje celokupnom srpskom narodu, svim građanima Republike Srpske i Republici Srpskoj - poručio je Kovačević.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez u intervjuu za TV Hajat nije isključio mogućnost da će bošnjačke vlasti, u svetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti da se promeni ime Republike Srpske i rekao je da bi, kako prenosi RTRS, oni tražili ukidanje Srpske, tako što će ona biti podeljena na dva kantona. Helez je rekao da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH a da će Srbi "izvući deblji kraj" ako se ne povinuju njegovom planu o podeli i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su proterani u hrvatskoj akciji "Oluja", navodi RTRS. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike