Helez poziva na direktno rušenje Dejtonskog sporazuma, a Amerikanci ćute!

13.06.2024

09:02

0

Helez je Srbima zapretio da će, ako se ne povinuju ovom planu, “izvući deblji kraj” i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine

Helez poziva na direktno rušenje Dejtonskog sporazuma, a Amerikanci ćute!
Zukan Helez - Copyright Printscreen/ Hayat Media BiH /Profimedia/Mup

Zukan Helez, ministar odbrane u Savetu ministara BiH, pozvao je juče na rušenje Republike Srpske, što je direktno rušenje Dejtonskog sporazuma.

- Umesto da mi podnesemo apelaciju Ujedinjenim narodima i kažemo da se Republika Srpske više tako ne može zvati pri čemu ne govorim ništa protiv naroda koji živi tamo, ali ona nije samo srpska. Logičan sled stvari nakon usvojene rezolucije je to da mi tražimo, a nije isključeno da nećemo tražiti - da se promeni naziv Republike Srpske - izjavio je  Helez.

On je dalje dodao da želi enitete da ukine i da napravi kantone, a da se naziv Republika Srpska ukine u potpunosti.

Helez je Srbima zapretio da će, ako se ne povinuju ovom planu, “izvući deblji kraj” i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su proterani u Oluji, poručivši da bi bila “prednost” ako bi se Srbi sami iselili.

I dok Helez ovakvom izjavom direktno poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma, iz američke ambasade u Sarajevu ovog puta niko se nije oglasio.

U toj ambasadi sada vlada muk, iako su Srbiju, srpski narod i naše državno rukovodstvo optužili da ruši Dejton, hvatajući se za osmu reč u paragrafu pet, stava četiri u usvojenoj Deklaraci na Svesrpskom saboru.

Na te optužbe upućene Srbiji  odgovorio je Aleksandar Vučić.

Kako je rekao bila mu je interesantna kritika američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesprkog sabora, koji je kako kaže bio dobro organizovan i održan na radost sveg srpskog naroda.

- Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta svi u Srbiji i u BiH i u celom regonu jednu sintagmu koja glasi "duh Dejtonskog sporazuma". Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant sprovođenja, jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, iako "duh" upravo tog potpisa upravo to znači, ja ne bih da se bavim "duhom" i "duhovima" već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH. Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima? Naime Članom 3, tačkom tri Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma predviđeno ja da sve državne funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena insitucija BiH pripadaće entitetima. A Članom 3. tačka jedan navedene su nadležnosti institucija BiH: spoljna politika, spoljna-trgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH... Kao što se vidi nigde se ne pominju ni javna imovina ni javna svojina. Te vas molim dragi partneri iz američke ambasade da mi konkretno odgovorite, kako ste došli do zaključka i na osnovi čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH - kazao je Vučić.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike