Pronađen nestali dečak! Policija zahvalila građanima i medijima

09.04.2024

22:24

0

Hrvatska policija je danas po podne zbog nestanka dečaka aktivirala tzv. NENO alarm

Pronađen nestali dečak! Policija zahvalila građanima i medijima
Neno Alarm - Copyright Pixabay/Mup HR

Policija je pronašla 13-godišnjeg dečaka koji je nestao na području Laništa u Zagrebu.

- Obaveštavamo vas da je pronađeno maloletno lice rođeno 2010. godine koje je juče zalutalo sa područja Laništa, a ujedno koristimo priliku da se zahvalimo medijima i građanima koji su, ne samo u ovoj već i sličnim situacijama, reagovali društveno odgovorno i pokazali svoju osetljivost prema najugroženijim društvenim grupama - saopštila je večeras zagrebačka policija.

Policija je danas popodne zbog nestanka dečaka aktivirala i tzv. NENO alarm. NENO je skraženica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, a alarm se građanima aktivira putem društvenih mreža.

Sistem NENO alarm je u Hrvatskoj pušten u funkciju krajem 2022. godine, a reč je o hrvatskoj verziji onog što je u SAD-u poznato kao "Amber Alert".

Ovaj alarm se koristi kada postoje informacije koje ukazuju na opravdan strah da je nestalo dete kidnapovano ili da su mu život i zdravlje u neposrednoj opasnosti.

Ovo je drugi put da hrvatska policija aktivira NENO alarm. Prvi put sredinom februara, kada je u Zagrebu nestala devojka.

Podsetimo, zbog nestanka Danke Ilić po prvi put u Srbiji aktiviran je sistem "Amber alert", zvaničnog naziva "Pronađi me". Građani širom Srbije dobili su SMS poruku u vezi sa potragom.

Sistem "Pronađi me" počeo je sa radom u Srbiji 25. oktobra i kreiran je radi hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku dece. Ovaj sistem nastao je po uzoru na sličan, koji je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama nakon otmice i ubistva devetogodišnje devojčice iz Teksasa.

 

Sve o novim detaljima iz potrage za telom Danke Ilić i toku istrage pratite u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike