Crna Gora nije zaboravila zemljotres od pre 45 godina: Trajao je 10 sekundi, a stotine zavio u crno za ceo život (VIDEO)

14.03.2024

14:32

0

Autor: J. B.

Epicentar tadašnjeg potresa je bio u moru, nedaleko od crnogorske obale, između Bara i Ulcinja

Crna Gora nije zaboravila zemljotres od pre 45 godina: Trajao je 10 sekundi, a stotine zavio u crno za ceo život (VIDEO)
Copyright Profimedia

Snažan zemljotres magnitude 5, 4 stepena po Rihteru pogodio je jutros u 4 sata i 6 minuta Crnu Goru, a osetio se i u Srbiji, ali i širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na svu sreću, prema dosadašnjim informacijama, povređenih nije bilo. 

Međutim, potres koji je pre 45 godina, 15. aprila u 6 sati i 19 minuta pogodio Crnu Goru, bio je zvanično najjači zemljotres u modernoj istoriji Balkana, jačine 7 stepeni Rihterove skale.

Trajao je svega 10 sekundi, ali je ostao u sećanju kao nešto najgore što su doživeli tamošnji stanovnici. Tom prilikom je u Budvi, u Starom gradu, samo osam zgrada ostalo neoštećeno, deo zidina Starog grada u Herceg Novom je pao u more, uništen je većim delom akvadut iz rimskog doma u Baru, ulcinjska tvrđava, uključujući i Balšić kulu potpuno je uništena, dok je 450 sela sravljeno sa zemljom. 

Ono što je najgore i najtužnije, ovaj potres je odneo čak 101 život u Crnoj Gori.  

Ostavio je pravu pustoš za sobom: razrušeno je 250 manjih i većih naselja sa preko 60.000 objekata, oštećeno je 540 spomenika kulture, 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječje zaštite, 240 školskih objekata, 350 kilometara magistralnih i oko 200 metara regionalnih puteva.

Pod morem su završile brojne kuće, a bez svojih domova ostalo je preko 80 hiljada ljudi u Crnoj Gori, ali i bez struje i vode. U potresu je oštećena i pruga Beograd-Bar. 

Epicentar tadašnjeg potresa je bio u moru, nedaleko od crnogorske obale, između Bara i Ulcinja, a osetio se na čak dve trećine teritorija bivše Jugoslavije. U crno je tada zavio i Crnu Goru, ali i Albaniju. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike