Saga oko direktora policije i dalje traje: Ministar upozorio Spajića da Vlada ulazi u zonu krivične odgovornosti

13.03.2024

10:14

0

Vlada je odbacila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da za v.d. direktora bude izabran Lazar Šćepanović.

Saga oko direktora policije i dalje traje: Ministar upozorio Spajića da Vlada ulazi u zonu krivične odgovornosti
Copyright Prinstcreen/RTCG

Nakon višemesečne krize Vlade Crne Gore zbog razrešenja direktora policije Zorana Brđanina i izbora njegovog naslednika, premijer Milojko Spajić je prelomio i na njegov predlog je na tu funkciju noćas izabran policijski službenik Aleksandar Radović.

Istovremeno, Vlada je odbacila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da za v.d. direktora bude izabran Lazar Šćepanović.

Kriza oko razrešenja Brđanina i izbora njegovog naslednika traje od decembra, jer su Demokrate i PES ostajali na pozicijama da ne odustanu od svojih kandidata. Sukob je praktično eskalirao na jučerašnjoj sednici Vlade koja je, uz više prekida, trajala do duboko u noć. Ministar Šaranović je pred odlučivanja upozorio premijera i članove Vlade da ulaze u zonu krivične odgovornosti, ukoliko se odluče da glasaju za bilo kog kandidata, osim onog kojeg je predložio.

A šta je poručio ministar policije

Pauza je proglašavana više puta zbog zahteva premijera Spajića i ministara iz PES-a da se sa celokupnog izveštaja ministra policije o postupku izbora privremenog šefa policije skine oznaka tajnosti “interno”, uključujući i dokumentaciju o poligrafskom testiranju svih sedam prijavljenih za tu poziciju.

"Moja dužnost kao ministra unutrašnjih poslova je da obavestim nadležne državne organe o sumnji da su na sednici Vlade izvršena krivična dela, na način da je, prekoračenjem granica svojih ovlašćenja, Vlada izabrala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Vlada je na predlog predsednika Vlade, grubim gaženjem zakona, preuzimanjem ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova i prekoračenjem svojih ovlašćenja izglasala da Aleksandar Radović bude protivpravno postavljen za v.d. direktora Uprave policije", naveo je ministar Šaranović u dopisu Vladi.

On je naveo da je kao ministar unutrašnjih poslova razočaran da, kako kaže, nakon tri decenije progona i autokratije deo ove Vlade učini ovakav brutalan presedan

. "Ponosan sam što sam na sednici Vlade učinio sve da zaštitim integritet organa koji predstavljam i upozorim sve članove Vlade da ne ulaze u zonu krivične odgovornosti. Moj pravni tim će preduzeti sve neophodne radnje radi zaštite zakonitosti i ustavnosti, vladavine prava i bezbednosti naše zemlje", naveo je Šaranović, preneli su podgorički mediji.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike