Knežević protiv slanja crnogorskih vojnika u Ukrajinu: Ministar odbrane dužan da izbegava zapaljive izjave usmerene protiv Srbije i Rusije!

11.03.2024

12:44

0

"Geopolitički sukobi nisu naš rat"

Knežević protiv slanja crnogorskih vojnika u Ukrajinu: Ministar odbrane dužan da  izbegava zapaljive izjave usmerene protiv Srbije i Rusije!
Milan Knežević - Copyright ATAImages/Milan Maričić

Poslanik i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević odgovorio je ministru odbrane Crne Gore Draganu Krapoviću, koji tvrdi da nikada ne bi predložio i podržao odlazak crnogorske vojske u Ukrajinu, porukom da je na poziciji na kojoj je dužan da na svaki način izbegava jednostrane i zapaljive izjave usmerene protiv Srbije i Rusije. 

"Uvažavajući saradnju koju sam imao s kolegom Krapovićem u Odboru za bezbednost i odbranu, ne mogu i neću da se složim s njegovim stavovima koje sada promoviše i zastupa kao ministar odbrane. Prvi i osnovni je, da je kao ministar odbrane dužan da na svaki način izbegava jednostrane i zapaljive izjave usmerene protiv Srbije i Rusije, kao što je to uradio nedavno na konferenciji Atlantskog saveza", naveo je Knežević i istakao:

 "Drugo, svako ko iole prati dešavanja na ukrajinskom frontu, jasno uočava tendenciju da vodeće članice NATO-a razmatraju slanje svojih vojnika u Ukrajinu najkasnije do 5. maja. Dovoljno je pročitati poslednje izjave Emanuela Makrona, Tomislava Sikorskog, ali i presretnuti razgovor nemačkih oficira o njihovim planovima za napad na Krim". 

Knežević je poručio da je neumitna činjenica da se na teritoriji Ukrajine u ovom trenutku nalaze visoki oficiri SAD, Kanade i Velike Britanije, iako to mnogi pokušavaju sakriti, kao i da ovi ljudi tamo ginu u sukobu s ruskim trupama. 

Najava da bi crnogorski vojnici najkasnije do početka maja mogli da budu u Ukrajini za Kneževića je neprihvatljiva. 

"Neću je podržati, jer nisam spreman da žrtvujem život nijednog crnogorskog vojnika zbog geopolitičkih sukoba velikih sila. A što se tiče sposobnosti crnogorskih vojnika da ratuju na ukrajinskom frontu, bolje da je nikad ne testiramo, a svi znamo šta je istina", naveo je Knežević. 

Između ostalog zbog toga što, kako kaže, crnogorska vojska osiromašena, pokradena, a bez dovoljno ulaganja, vojnici nemaju rešeno stambeno pitanje. 

"Da nije potrebno da ih šaljemo u pogibiju s jednim Mašanom na ukrajinskom frontu, kako bi ako se vrate s fronta mogli da kupe na rate stan u Bemaxu. A o tome kakva nam je vojska i kako vidi doprinos Crne Gore u NATO najbolje je saopštio Donald Tramp koji samo što nas nije nazvao divljim plemenom koje jede ljude", naveo je Knežević. 

Više bi, kaže, voleo da se ministar Krapović oglasio povodom činjenice da je iz vojnog magacina u Brezoviku dva dana pred parlamentarne izbore 30. avgusta 2020. podeljeno 30 automatskih pušaka ANB-u, i da do danas nema nekakvog odgovora ni iz jedne institucije, o tom protivzakonitom i opasnom činu.

 "Šta će ANB-u automatske puške pred izbore, i u koga je to trebalo da pucaju službenici ANB-a nije teško zaključiti, ali tužilaštvo trenutno izgleda ima važnija posla", naveo je Knežević. 

Ističe da u sporazumu koalicionih partnera nigde ne piše da su dužni da šalju crnogorske vojnike u Ukrajinu kako bi rizikovali svoje živote. 

"To nije imperativna obaveza, i svako ko se iole razume u proceduru zna da tu odluku donosi Savet za bezbednost, a potvrđuje je Skupština. Što se tiče DNP-a nikad nećemo glasati bilo kakvu odluku o slanju naših vojnika u zone ratnih dejstava, makar me danas Milojko Spajić izbacio iz koalicionog sporazuma", naveo je Knežević i dodao:

 "I, na kraju, jedan dobronameran savet za ministra Krapovića, nije dobro da Vas od mene brani (bivši poslanik DPS i nekadašnji ministar odbrane CG) Peđa Bošković, a tek ne bi valjalo ništa da imate iste stavove kao on“.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike