Posle dužeg vremena: Sastali se Milatović i Spajić, a ovo je bila ključna tema razgovora kome je prisustvovao i ministar

22.02.2024

15:37

0

Nastavak razgovora i donošenje odluka na ovu temu uslediće u daljoj proceduri, a nakon detaljnog upoznavanja predsednika države sa izloženim predlozima

Posle dužeg vremena: Sastali se Milatović i Spajić, a ovo je bila ključna tema razgovora kome je prisustvovao i ministar
Jakov Milatović i Milojko Spajić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Twitter_Milojko Spajić @MickeySpajic

Izbor ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan proces, a cilj je Vlade i predsednika države da personalna rešenja budu ona koja će kvalitetno zastupati interese Crne Gore u drugim zemljama, zaključak je konsultacija o spoljnoj politici, koje su danas održali predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i ministar spoljnih poslova Filip Ivanović.

Nastavak razgovora i donošenje odluka na ovu temu uslediće u daljoj proceduri, a nakon detaljnog upoznavanja predsednika države sa izloženim predlozima, navodi se u zajedničkom saopštenju kabineta Milatovića i Spajića.

- Podsećamo da su konsultacije predsednika sa predstavnicima Vlade od vitalnog značaja za spoljnu politiku Crne Gore, posebno imajući u vidu da je potrebno dodatno ubrzati proces EU integracija, učvrstiti poziciju u NATO savezu i intenzivirati regionalnu saradnju - piše u saopštenju.

Kazali su da je jedna od tema današnjih konsultacija bila i koordinacija institucija u narednom periodu kada su u pitanju spoljni ciljevi i međunarodni događaji. 

Predlozi o imenovanjima ambasadora uskoro na Odboru 

Članica Odbora za međunarodne odnose Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije (DNP) rekla je Radiju Crne Gore da uskoro očekuje da tom skupštinskom tijelu budu prosleđeni predlozi o imenovanjima pojedinih diplomatskih predstavnika.

- Imenovanja su važna zbog toga što mi moramo da pojačamo međunarodnu saradnju, ali i zbog evropskih integracija. Mislim da je posebno važno zbog namere da Crna Gora 2026. godine postane nestalna članica Savjeta bezbednosti, a da bi do toga došli sigurno da nam je potrebna jaka diplomatska mreža, posebno na najvažnijim mestima - kazala je Vukićević.

Da to što Crna Gora nema diplomata u većini zemalja EU nije dobro za ugled te države, smatra i član odbora iz Bošnjačke stranke Admir Adrović.

- Tom pitanju treba se što pre posvetiti i da dobijemo neka rešenja što je pre to moguće, ali moramo voditi računa i o kvalitetu predloženih kandidata - kazao je Adrović.

Wikipedia
 

Adrović je Radiju Crne Gore saopštio da će se Bošnjaci o eventualnim kandidatima za ambasadore izjasniti nakon što zvanično budu poznata imena.

- Sve što bude naša partija smatrala da je na fonu interesa države Crne Gore, mi ćemo svakako to podržati - kazao je Adrović.

Maja Vukićević smatra da politička kvota za crnogorske diplomate nije loše rešenje.

- Čini mi se da se ne radi o velikom broju ambasadora koji se imenuju na taj način, ali ono što je u ovom procesu svakako najvažnije je i da politički subjekti jednako kao i vlada predlože najbolja moguća rešenja, ljude koji će na odgovoran način predstaviti Crnu Goru - rekla je Maja Vukićević.

Crna Gora nema ambasadore u 75 odsto zemalja, ali ni šefove misija pri UN i NATO. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike