Masakr nad životinjama: Ubijeno najmanje dvadeset pasa, meštani platili lovcu da ih pobije (VIDEO)

21.02.2024

18:11

2

Anda Šandal-Karić, predsednica Udruženja “Prijatelji životinja”, takođe je dala izjavu u policiji

Masakr nad životinjama: Ubijeno najmanje dvadeset pasa, meštani platili lovcu da ih pobije (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da je izvesni lovac iz puške usmrtio najmanje 20 pasa lutalica u selu Caparde u opštini Osmaci, gde mahom žive Bošnjaci povratnici. 

Jedan reporter se juče u ekipi sa članovima Udruženja “Prijatelji životinja” uputio na lice mesta. Prvo su se javili u Policijsku stanicu Osmaci, gde im je određena patrola koja će sa njima izaći na lice mesta, odnosno do “Hajrine njive”, gde su pobijeni psi lutalice navodno zakopani.

- U pratnji policije pronašli smo lokaciju. Hrpa šuta i crepa, izorana zemlja. Dok aktivisti Udruženja, u saradnji sa policijom, uklanjaju crep, sveže dovezen na tu lokaciju, s vrha sela se ukaza grupa meštana. Nemate vi ovde šta tražiti! Ovo je privatni posed! Marš odavde – dočekaše nas - prenosi Avaz reči ekipe koja je otišla na lice mesta.

Dok su aktivisti pokušavali objasniti, sve je više meštana dolazilo. Nisu želeli da se budu snimljeni, a ni fotografisani.

- Nemoj da bi neko upalio kameru – rekli su im. 

Psi lutalice

Kad su se strasti malo smirile, počela je normalnija priča. 

– Pa mi ne možemo živeti od pasa lutalica – rekli su meštani zdušno. 

Nekome zaklali koze, nekome ovcu, nose obuću, mali milion problema su istresli pred pred posetioce meštani.

Nakon dva sata pojavio se svedok koji je video kako lovac ubija pse po putevima sela Caparde i čak je to snimio. Odlučio je otići u Policijsku stanicu i sve prijaviti, kao i pretnje koje dobija prethodnih dana. 

– Video sam ljude kako sakupljaju novac, dogovaraju se da plate lovca da poubija pse. Video sam ga kada je došao, nategao pušku i, u prisustvu meštana, počeo da puca. Sve sam to video. Video sam kada su pse kupili u kolica i vozili na Hajrinu njivu. Sve sam ovo rekao policiji – kaže svedok.

Anda Šandal-Karić, predsednica Udruženja “Prijatelji životinja”, takođe je dala izjavu u policiji.

– Zaprimili smo veći broj prijava da se u mestu Caparde desio masovni odstrel pasa. Sve smo prijavili, čekamo reakciju nadležnih institucija – izjavila je Šandal-Karić.

Aktivisti

– Napišite da nemamo Hitnu pomoć – rekao je Smail Hasanović, jedan od starijih meštana.

Njegove komšinice Tima Mustafić, Umka Hasanović i Zineta Ibralić kažu da ne mogu živeti više od pasa lutalica. Eno ih gore iznad kuće troje ima. Da su pobijeni, ne bi bili tu. To je nas neko glup prijavio – govore uglas.

U selu ostade samo dežurni policajac koji će do eventualnog izlaska tužioca osiguravati mesto gde se veruje da su psi ukopani. Aktivisti za zaštitu životinja razumeju probleme meštana, ali isto tako navode da jadne životinje nisu krive za njihove probleme. 

– Psi se ne smeju ubijati, kraj priče – poručili su.

Meštani Caparda su u više navrata juče pitali kome da se obrate i kome da prijave ovaj problem.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike