Ključa u Hrvatskoj: Milanović zahteva od Plenkovića hitnu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost, zbog sukoba im ugrožena stabilnost države!

05.02.2024

16:36

0

Milanović navodi da trenutna situacija negativno utiče - a mogla bi i u budućnosti negativno uticati - na usklađeno delovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu bezbednost Hrvatske

Ključa u Hrvatskoj: Milanović zahteva od Plenkovića hitnu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost, zbog sukoba im ugrožena stabilnost države!
Milanović i Plenković - Copyright Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću sazivanje sednice Veća za nacionalnu bezbednosti, zbog, kako je naveo, vanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosuđu.

U pismu upućenom Plenkoviću, Milanović navodi da trenutna situacija negativno utiče - a mogla bi i u budućnosti negativno uticati - na usklađeno delovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu bezbednost Hrvatske.

Milanović, pozivajući se na Zakon o bezbednosno obaveštajnom sistemu Hrvatske, podseća da su jedino Plenković i on, kao predsednici Vlade i Republike, ovlašćeni da se dogovore i sazovu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost.

- Stoga očekujem da ćete i Vi prepoznati potrebu i prihvatiti moj predlog za sazivanjem sednice Veća za nacionalnu bezbednost u što kraćem roku - naveo je Milanović.

On je ovaj predlog Andreju Plenkoviću uputio nakon što je u subotu optužio vladinog kandidata za vrhovnog državnog tužioca Ivana Turudića da se kao predsednik Županijskog suda sastajao sa Zdravkom Mamićem dok je bio osumnjičeni, ali i kasnije kada je bio pod istragom. 

Profimedia
 

Milanović je rekao da Turudić ima dosta bezbednosnih prepreka da bude izabran za vrhovnog državnog tužioca te da ne bi trebalo da bude ni sudija Županijskog suda. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike