Kad narko-dileri morališu: Kavčani kukali kako je Srbija ,,najgora država'', a Crna Gora ,,bez morala, gde je bolesno podizati decu''?!

11.12.2023

11:33

0

Tokom prepiske o podeli novca od međunarodnog šverca kokaina, toga koliko će ko droge imati u sledećoj isporuci, političkim prilikama u Crnoj Gori, tadašnjim imenovanjima u Upravi policije, religiji i širenju ruskog uticaja, Milović 25. februara 2021. godine piše Zviceru

Kad narko-dileri morališu: Kavčani kukali kako je Srbija ,,najgora država'', a Crna Gora ,,bez morala, gde je bolesno podizati decu''?!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Šef kavačkog klana Radoje Zvicer poručivao je, u prepisci sa policajcem koji sada beži od krivičnog progona Ljubom Milovićem, da je bolesno podizati decu u Crnoj Gori.

Optuženi za više teških krivičnih dela to konstatuje nakon što ga je Milović obavestio da su tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i šef Specijalnog policijskog odeljenja Dragan Radonjić podneli krivičnu prijavu protiv šefa tajne službe Dejana Peruničića.

To proizilazi iz transkripara poruka koje su Zvicer i Milović razmenili preko zaštićene aplikacije, a koje je crnogorskim istražiteljima u leto 2021. godine dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EVROPOL). 

Printscreen/YouTube/ Vijesti Online
 

Tokom prepiske o podeli novca od međunarodnog šverca kokaina, toga koliko će ko droge imati u sledećoj isporuci, političkim prilikama u Crnoj Gori, tadašnjim imenovanjima u Upravi policije, religiji i širenju ruskog uticaja, Milović 25. februara 2021. godine piše Zviceru:

- Viđe li Katnić podnese krivičnu i Radonjić protiv šefa ANB... To Im je prijatelj... Đe im je sad moral... Sad se moral izgubio, sve može, samo kad je njihova gu*ica u pitanju. Da obraza imaju podnijeli bi ostavku, a ne krivičnu prijavu.

Šef kavačkog klana odgovara mu da nije to čuo i dodaje:

- Njima je bitno bilo da sačuvaju NK koliko vidim.

Milović mu odgovara da Katnić i Radonjić pominju i Belivuka (Veljka) i da to može pogledati u vestima, nakon čega Zvicer konstatuje:

- Posle Srbije smo najgora država i ođe je bolesno podizati djecu.

- Albanija je za nas država - dodaje Milović, a Zvicer mu odgovara potvrdno. 

Printscreen/Youtube MUP Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Tog i narednih dana međusobno razmenjuju teške optužbe na račun kolege iz klana, sada hapšenog tajnog agenta Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića, konstatujući da su se promenili od kada je kontrolu nad policijom preuzeo Zoran Brđanin.

- Teško im je dati vlast posle 30 godina - piše Zvicer, a Milović dodaje:

- A okle, avetinje, teško podnijet da posle 30 god. ne možeš da odlučuješ. Lopingeri sve. Nikad se ovaj posvađao nije bez sa značkom. Lako je tako. Vodiš Neška, Željka i Ivana i službeno sve. i imaš sistem iza sebe. Neka prodaju mu*a drugima, meni neće. I još traže da mi šipkamo Mandića.

Zvicer ga pita - “što su to oni uradili”, a odbegli policajac mu odgovara da daju pare u DPS.

- Daju pare u DPS, lopovima da dijele između sebe, ja sam ispoštovao u Grahovo i dao svima po sto eura što su isprozivali ministra Stijovića.

U danu kada su njih dvojica komentarisali postupak Katnića i Radonjića, na zajedničkoj konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije saopšteno je da je SDT podnelo krivičnu prijavu protiv Peruničića i bivšeg tajnog agenta Srđe Pavićevića, zbog nezakonitog praćenja i prisluškivanja političara, novinara i crkvenih velikodostojnika.

Radonjić je na toj konferenciji saopštio da se Peruničić i Pavićević terete za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju. Objasnio je i da ih sumnjiče da su od januara do septembra 2020. godine zloupotrebom službenog položaja povredili prava tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, tadašnjih opozicionara Zdravka KrivokapićaAndrije MandićaMilana KneževićaAlekse BečićaVladimira JokovićaSlavena RadunovićaGorana DanilovićaBorisa BogdanovićaMila BožovićaMarka - Bata Carevića, i novinara Petra Komnenića i Nevenke Bošković Ćirović, jer su ih na području Podgorice, Budve i Cetinja pratili i osmatrali bez pisanog naloga, neophodnog za te aktivnosti. 

Katnić je na istoj konferenciji saopštio da su tajni agenti, po sat ili dva, svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude.

Bivši GST tada je ustvrdio i da je plan kriminalaca iz Srbije bio da pošalju Veljka Belivuka u Crnu Goru “da bude ubijen”, kako bi rekli “kako smo mi nesposobni”.

Osam meseci nakon te konferencije i prijave protiv bivšeg šefa tajne policije, SDT i SPO uhapsili su Peruničića. Tog puta zbog nezakonitog prisluškivanja Katnićevog kabineta.

Peruničiću i njegovim tajnim agentima sudi se pred podgoričkim Višim sudom.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u februaru 2022. godine razrešen je sa funkcije, a Radonjić je smenjen dva meseca kasnije.

Teška ubistva, šverc kokaina...

Prema policijskim podacima Radoje Zvicer svojevremeno je bio deo jedinstvenog kotorskog narkoklana koji se krajem 2014. godine podelio na dve grupe - kavačku i škaljarsku, koje od tada vode krvavi kokainski rat. Od tada slovi za jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, a u Crnoj Gori i Srbiji protiv njega se vodi više postupaka zbog teških ubistava, šverca kokaina i više teških krivičnih dela.

U ratu koji njegov klan vodi protiv suparničkog, u maju 2020. godine u Ukrajini se našao na nišanu škaljaraca i teško je ranjen.

Njegovu “vojsku” crnogorski tužioci terete za više ubistava.

Prema optužnicama koje je do sada podiglo crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo za Zvicerov klan radilo je najmanje 15 policajaca.

Specijalno državno tužilašvo 1. decembra podnelo je još jednu optužnicu protiv tog Kotoranina. Tim tužilačkim aktom terete ga za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje 743 kilograma kokaina, koji je otkriven i privremeno oduzet u avgustu 2020. godine, u holandskoj luci Roterdam. 

Profimedia
 

Ta optužnica rezultat je saradnje SDT-a sa pravosudnim organima Francuske, Kraljevine Holandije, Evropolom i Evrodžastom (Eurojust).

Krucijalni dokazi prikupljani su sa Skaj aplikacije, a prepiske su SDT-u poslate putem međunarodno-pravne pomoći.

Belgijski i holandski detektivi su se nakon “krekovanja” Skaj aplikacije infiltrirali u komunikaciju “Balkanskog kartrela”, a potom od sredine 2021. godine uživo čitali prepiske koje su razmenjivali članovi kriminalne organizacije na više od 70.000 uređaja.

U tom postupku presreli su oko milijardu poruka i otkrili informacije o kriminalnim organizacijama, posebno u oblasti Antverpena.

Krajem novembra ove godine i Javno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije podiglo je optužnicu protiv 20 osoba zbog šverca oko sedam tona kokaina, a između ostalog i zbog tovara od 743 kilograma koji je zaplenjen u Roterdamu.

U Srbiji je optužen i Miroslav Starčević, bivši pripadnik MUP-a Srbije, označen kao blizak saradnik optuženog Radoja Zvicera i beogradske ćelije kavačkog klana. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike