,, Kuma moja, evo smo opet aktuelne, ma imamo mi vojsku našu dobru'' : Medenica i Jovović proslavljale presudu koju su napakovale lideru DF

30.11.2023

18:53

0

U porukama koje tvrdi da nije sačuvala, Medenica joj u decembru 2019. godine šalje da pogleda za povraćaj telefona, iako ne zna ima li to uporište u Zakoniku o krivičnom postupku

,, Kuma moja, evo smo opet aktuelne, ma imamo mi vojsku našu dobru'' : Medenica i Jovović proslavljale presudu koju su napakovale  lideru DF
vesna medenica nvo mans - Copyright Printscreen/YouTube/Nvo Mans

Predsednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović slušala je i nezakonite naredbe tadašnje šefice pravosuđa Vesne Medenice, proizilazi iz njihove telefonske komunikacije dostavljene Specijalnom državnom tužilaštvu.

U jednoj od prepiski Medenica od Jovović traži da odgodi izvršenje kazne kućnog zatvora, a u drugom da vrati oduzeti telefon iz dokaza optuženom u jednom od predmeta pred tim sudom. Predsednica Osnovnog suda istovremeno sa njom deli i informaciju da joj je potvrđena presuda koju je izrekla liderima nekadašnjeg Demokratskog fronta zbog incidenta u Skupštini.

- Pogledaj za Filipa Jovovića da mu se odloži kućni pritvor. Ima obavezu da završi započete poslove radi materijalne potrebe - jedna je od poruka Medenice upućenih čelnici podgoričkog Osnovnog suda 1. jula 2019. godine, a koja svedoči o nezakonitom uticaju.

Jovović joj odgovara sa:

- OK.

Ona je u odgovorima podgoričkim “Vijestima” negirala da je bilo šta nezakonito radila, tvrdeći da se radi o privatnoj komunikaciji, a ne o bilo kakvom nezakonitom uticaju zbog kog bi sada optuženu Medenicu prijavila nadležnim organima: 

Foto: Printskrin/Jutjub
 

 

- Bivša predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kao ni bilo ko drugi, u mom trideset godina dugom stažu u sudstvu, nikada nije vršio nezakonit uticaj na mene, niti sam bilo kada primala i izvršavala bilo čije naloge u pojedinačnim predmetima, pa ni predsednice Vrhovnog suda, zbog čega nisam imala razloga da bivšu predsednicu Vrhovnog suda prijavim za nezakonit uticaj - odgovorila je Jovović. 

Poručila je i da je “niko nije doveo na ovu poziciju u pravosuđu”.

- Osim moje znanje, stručnost i upornost, a na sve pozicije na kojima sam do sada radila, uključujući i predsednika suda, birana sam, a ne postavljana tako da nikome ništa ne dugujem, pa nemam šta ni da vraćam. Nadam se da o tome jasno govore i hiljade donetih odluka u predmetima u kojima sam postupala.

Kućni zatvor

U dopisivanju između dve sudije, Medenica 1. jula 2019. godine traži da se izvesnom Filipu Jovoviću odgodi izvršenje kazne kućnog zatvora:

- Pogledaj za Filipa Jovovića da mu se odloži kućni pritvor. Ima obavezu da završi započete poslove radi materijalne potrebe - na šta je joj Jovović odgovara sa “OK”.

Šest dana kasnije, Medenica ponovo urgira za istu osobu, tog puta konkretnije:

- Onaj Filip Jovović će ujutru u 7 predati ponovo molbu za odlaganje nanogice. Trebalo bi ujutru u 8 da mu je stave. Može li se vezanje odložiti? Odgovori mi - piše tadašnja predsednica Vrhovnog suda Jovovićevoj 7. jula 2019. godine sat pre ponoći. 

Sudija Jovović odgovara nakon dvadesetak minuta, objašnjavajući da je telefon pored nje, ali da nije čula poruku ni zvuk zvona.

Prepisku nastavljaju sutradan, kada Jovović šalje fotografije, a nakon tri dana i poruku:

- Sve završeno.

Naglasivši da u svom telefonu poseduje neke od poruka za koje su je “Vijesti” pitale, šefica Osnovnog suda istakla je da će ih pojedinačno objasniti, a za konkretan slučaj tvrdi da je u pitanju bila greška:

- Iako u telefonu nemam navedenu komunikaciju, nakon uvida u predmet Filipa Jovovića i kroz razgovor sa službenicima u krivičnoj pisarnici, podsetila sam se da je u navedenom predmetu, greškom službenika u krivičnoj pisarnici pogrešno konstatovana pravosnažnost rešenja o odlaganju kazne na osnovu koga je okrivljeni pozvan na izdržavanje kazne, pa je nakon uočenih nepravilnosti, potpuno zakonito, uočena greška ispravljena, a okrivljeni upućen na izdržavanje kazne, pri čemu su njegove molbe za odlaganje kazne više puta odbijane. O navedenim, ukoliko je potrebno, u vrlo kratkom roku možemo dostaviti dokaze- tvrdi Jovović.

Objašnjavajući poruke koje je dobila 18. decembra 2019. godine i pet meseci kasnije, Jovović je odgovorila: 

prontscreen/youtube/NVO MANS
 

- Nemam u telefonu komunikaciju za koju navodite:

- Od Vas traži i da pogledate za povraćaj telefona kod Larise, da pogledate predmet koji je kod sudije Becić - pa sam, kako bi pripremila tačan odgovor, pitala navedene sudije da li smo imali predočenu komunikaciju i na koje predmete se ona odnosi, a sve prethodno jer ukoliko postoji bilo kakva pritužba, neaktivnost u postupanju na koju ukaže bilo stranka, novinar ili predsednik Vrhovnog suda, o tome upoznam sudiju (na šta me obavezuje i zakon), ali se ni one nisu mogle setiti komunikacije. U svakom slučaju, ukoliko je takva komunikacija zaista i postojala, ona sigurno nije bila usmerena na bilo kakve nezakonite radnje. Uostalom više puta sam postupala i po vašim upitima, i pozivala sudije kako bi dobila informacije o predmetu, što sigurno nije bilo nezakonito, niti ispoljeno kao pritisak, već u interesu javnosti, a pre svega stranaka u postupku, kroz efikasno postupanje suda.

- Ovo je svako poavetalo. Mnogo vala više i njihove ‘samostalnosti’ - komentarisala je Medenica presudu jedne od koleginica.

Za razliku od novinarskih upita, koje pominje predsednica Osnovnog suda, u porukama koje tvrdi da nije sačuvala, Medenica joj u decembru 2019. godine šalje da pogleda za povraćaj telefona, iako ne zna ima li to uporište u Zakoniku o krivičnom postupku.

- Kv. br 1213/19 pogledaj kod Larise. Ovo je za povraćaj telefona onog... ne znam ima li to uporište u ZKP.

A 30. aprila naredne godine samo kratko: - Ip.499/20, sudija Becić Ivana.

Medenica se interesovala i za predmet u kom je tužen vrtić “Đina Vrbica”.

- Za predmet P. 4365/20. Osnovni sud u Podgorici. Sutkinja je Ivana Bečić. Ime direktora vrtića je Vuk Stanišić. Pogledaj mi ovo. Treba mi samo informacija. Tužilac je otac od onog što sam ti pričala - piše ona.

Jovović joj tada odgovara:

- Nisam vas zaboravila. Ujutro mi Ivana dolazi. A za predmete još Nada i Goran da mi jave...ostali nemaju - napisala je uz dodatak da “javlja sve sutra”.

U mnoštvu razmijenjenih poruka je i poruka Jovović:

- Na konferenciji OSI sam. Moramo se čuti oko presuda. Našli smo ih, ali se već zna šta će biti. Zovem Vas brzo.

Upitana da pojasni kontekst, Jovović je kazala da je poruka tačno citirana, ali da ne zna pojasniti kontekst:

- Tačno je citirana moja poruka predsednici Vrhovnog suda od 5. marta 2020. godine, ali zaista ne znam pojasniti njen kontekst. Očigledno smo tražili neke presude, uz moju konstataciju da se zna šta će biti. Ukoliko posedujete prethodnu komunikaciju, koja upućuje na citiranu poruku, molim vas da je dostavite, jer je sigurna sam u pitanju uobičajena komunikacija administrativnog tipa.

Toj poruci prethode, a i slede samo poruke privatne sadržine.

Volim da Vrhovna sve zna

Željka Jovović pitala je Medenicu je li u redu da govori na konferenciji Sindikata Uprave policije, a za “Vijesti” tvrdi da je to obaveza predsednika Osnovnog suda.

- Predsednice zvali su me iz Sindikata policije na neku Konferenciju. Na kraju u agendi ispade da treba da se obratim u uvodnom delu, pored Veljovića, Ljilje Klikovac. Pripremila sam neki prigodan govorčić pa samo da pitam da li je to u redu? Ja volim da Vrhovna sve zna - poslala je Jovović 6. novembra 2019. godine.

Medenica joj odgovara:

- Možeš slobodno.

- Naravno da je obaveza predsednika suda da obavesti predsednika Vrhovnog suda kada govori ispred institucije. Iz same poruke se vidi da predsednicu Vrhovnog suda obaveštavam o skupu na kome će prisustvovati predstavnici Uprave policije, Tužilaštva i ja, kao predstavnik sudstva. U vreme kada je na čelu Vrhovnog suda bila Vesna Medenica, kao i danas, ukoliko se bilo ko od sudija ili predsednika suda poziva da prisustvuje na skupu i da govori ispred institucije, o tome obaveštava predsednika suda. Ista situacija je i u Osnovnom sudu u Podgorici, gdje se sve komunikacije, pa i lično vaše, pored službe za odnose sa javnošću, dostavljaju i predsedniku suda, koji je shodno Zakonu o sudovima, Zakonu o sudskom savetu i sudijama, Etičkom kodeksu i Komunikacijskom protokolu, dužan da se stara o zakonitom radu, ali i o ugledu suda - tvrdi ona. 

Na isti način objašnjava i poruku koju je Medenici poslala 5. novembra 2019. godine, u kojoj je obavestila da je “Izveštavanje za trgovinu ljudima prošlo super”.

Jovović je interesovanje Medenice za predmet IP. Br. 121/20, objasnila postupanjem predsednice Vrhovnog suda po pritužbi stranke.

- Što se tiče zanimanja predsednice Vrhovnog suda za predmet Ip.br. 121/20, iz same poruke, koju posedujem u telefonu, proizilazi da je predsednica Vrhovnog suda postupala po pritužbi stranke jer nakon prosleđivanja poruke piše - ‘Ovo mi je prosledila stranka. Po ovome ako je kako piše čovek u pravu. Proveri mi i da se čujemo’. Reč je o predmetu koji je već bio okončan, o čemu sam obavestila predsednicu Vrhovnog suda - kazala je Jovović.

Medenica se radovala zbog potvrđene presude DF-u

Predsednica Osnovnog suda sa šeficom crnogorskog pravosuđa podelila je informaciju da je potvrđena presuda koju je izrekla jednom od lidera Demokratskog fronta Milanu Kneževiću, što je ova sa radošću dočekala. 

Foto: Printscreen
 

- Kuma moja, evo smo opet aktuelne. Potvrđena presuda DF iz Skupštine - poslala je Jovović 20. februara 2020. godine Medenici.

- Suuuper - odgovorila joj je ona.

Jovović je, obrazlažući tu prepisku, “Vijestima” odgovorila da u telefonu ne poseduje konkretnu komunikaciju, pa ne može detaljno obrazložiti njen kontekst:

- Ali iz predočenog proizilazi da je reč o aktuelnom predmetu za koji je bila zainteresovana javnost i za koji je bilo vezano više javno izrečenih dezinformacija, pa sam više puta i na javnim skupovima, gde sam prisustvovala kao panelista (na jednom od njih, organizovanoj od strane Sindikata medija, i Vi ste prisustvovali) govorila o pogrešnom izveštavanju, dezinformisanju i etiketiranju sudija, kada sam demantovala u javnosti dugo prisutnu dezinformaciju da sam kuma sa Vesnom Medenicom - kazala je ona.

Jovović je nekoliko meseci pre toga porukom pohvalila kolegu Rada Ćetkovića, koji je govorio na završnoj konferenciji CEDEMA -”Inicijativa za osnaživanje žena”.

- Posedujem i poruku za koju navodite ‘nakon govora sudije Rada Ćetkovića poručujete da ‘imate svoju vojsku’ i ista je pogrešno navedena, jer glasi ‘Ma imamo mi vojsku našu dobru’, i poslata je 18.11.2019. godine, a ispred ove poruke je izveštaj sa završne konferencije CEDEMA ‘Inicijativa za osnaživanje žena’, na kojoj je o položaju žena u pravosuđu govorio uvaženi i jedan od najkvalitetnijih sudija u Osnovnom sudu u Podgorici, Rade Ćetković, zbog čega i pišem ‘Ma imamo mi vojsku našu dobru’. Ukoliko imate uvid u celokupnu komunikaciju između mene i predsednice Vrhovnog suda, sigurno posedujete i poruku od 28.04.2021. godine, poslatu u 11.48 časova u kojoj mi bivša predsednica Vrhovnog suda piše ‘Žao mi je da Rada ne čujem i vidim kako sudi’, što potvrđuje prethodnu komunikaciju, i zaista me čudi izdvajanje ove poruke, jer iz pročitanog, a imajući u vidu temu kojom se bavite i činjenicu da se bivša predsjednica Vrhovnog suda sada nalazi na optuženičkoj klupi, javnosti bi bilo predočeno da imam svoju vojsku ko zna zašto - objasnila je. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike